SAŁATKA Z POMIDORÓW I GRILOWANYCH MAŁŻ HOTATE
Ernest Jagodziński, Executive Chef w Restauracji 99
Składniki:
8 czerwonych pomidorków cherry
8 żółtych pomidorków cherry.
4 zielone pomidory
2 pomarańcze.
1 czerwona cebula
1 awokado
1 limonka.
8 małż Hotate.
8 łyżek oleju z awokado i krwistej pomarańczy
16listków kolendry
16listków mięty
½ szt. świeżej czerwonej chili (średniej wielkości)
Do smaku: Sól morska z curry i mango
Sposób przygotowania:
Pomidory i pozostałe warzywa i cytrusy umyć, pomidorki cherry pokroić na pół, zielone pomidory na cząstki. Czerwoną cebulę pokroić w cieniutkie krążki. Małże zamarynować w 3 łyżkach oleju z awokado i odrobinie soli z mango – odstawić do lodówki na 1h, następnie zgrillować. Pomarańczę i limonkę obrać i powycinać segmenty, z pozostałości wycisnąć sok i wymieszać z resztą oliwy. Chili pokroić w cienkie krążki, natomiast awokado w paseczki. W misce połączyć wszystkie składniki sałatki dodać listki kolendry i mięty, posypać solą z mango do smaku i polać sosem. Na górze ułożyć zgrilowane małże.