SAŁATKA Z GRILLOWANEJ PIERSI KURCZAKA ZE ŚWIEŻYM OGÓRKIEM I PAPRYKĄ W JOGURTOWYM SOSIE CURRY
Konrad Birek Studio Kulinarne Roberta Sowy
Składniki:
4 wcześniej zamarynowane i grillowane piersi z kurczaka
1 świeży ogórek, przekrojony wzdłuż, wydrążony i pokrojony w plastry
1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plastry
2 zielone papryki wydrążone i pokrojone w paski
1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
Sos:
200 g jogurtu naturalnego
2 szalotki pokrojone w kostkę
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka curry ew. pasty curry
1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
Do smaku: sól, chili pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć, doprawić do smaku i odstawić w chłodne miejsce. Wystudzone piersi z kurczaka pokroić w paski i połączyć w misce razem z ogórkiem, selerem naciowym, papryką i zielonym pieprzem. Tak przygotowane składniki przed samym podaniem łączymy ze zrobionym wcześniej sosem i serwujemy z chrupiącą sałatą lub z plackami pszennymi Chapati.