Sałatka winogronowa z Kamiennogórskim serem pleśniowym

Sałatka winogronowa z Kamiennogórskim serem pleśniowym

07 maja 2014

Sałatka winogronowa z Kamiennogórskim serem pleśniowym

Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy 

Składniki:

200 g winogron zielonych

200 g winogron czerwonych

50 g orzechów nerkowca

50 g orzechów włoskich

150 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos

Sos:

Sok z jednej cytryny

Łyżka miodu

1 mała papryczka chilli

6-7 sztuk śliwek kalifornijskich

Szczypta kurkumy

Sposób wykonania:

Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.

Przygotowanie sosu:

Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średnią kostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę.