Sałatka winogronowa z Kamiennogórskim serem pleśniowym
Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy
Składniki:
200 g winogron zielonych
200 g winogron czerwonych
50 g orzechów nerkowca
50 g orzechów włoskich
150 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
Sos:
Sok z jednej cytryny
Łyżka miodu
1 mała papryczka chilli
6-7 sztuk śliwek kalifornijskich
Szczypta kurkumy
Sposób wykonania:
Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.
Przygotowanie sosu:
Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średnią kostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę.