Sałatka hiszpańska z paluszkami krabowym i…

Sałatka hiszpańska z paluszkami krabowym i…

05 lipca 2013

SAŁATKA HISZPAŃSKA Z PALUSZKAMI KRABOWYM I POMARAŃCZĄ

Krzysztof Zdunek,  zastępca Szefa Kuchni w BANGLOB Catering, zwycięzca m.in. VIII Dorszowych Żniw,  zdobywca III miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski w 2011 r.

Składniki (2-3 porcje):

Sałata  lodowa – 200 g

papryka czerwona – 1 szt.

 papryka żółta – 1 szt

seler naciowy – 100 g

kiełki rzodkiewki – 50 g

paluszki krabowe – 100 g

pomarańcze – 1 szt.

wino białe – 100 ml

koper – 1 pęczek

Sposób wykonania:

Sałatę  lodową kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paski, dodajemy drobno skrojony seler  naciowy i kiełki. Paluszki krabowe kroimy w kostkę i zaprawiamy białym winem, koprem i delikatnie solimy. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w pół plastry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podawać z sosem vinegrett.