SAŁATKA HISZPAŃSKA Z PALUSZKAMI KRABOWYM I POMARAŃCZĄ
Krzysztof Zdunek, zastępca Szefa Kuchni w BANGLOB Catering, zwycięzca m.in. VIII Dorszowych Żniw, zdobywca III miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski w 2011 r.
Składniki (2-3 porcje):
Sałata lodowa – 200 g
papryka czerwona – 1 szt.
papryka żółta – 1 szt
seler naciowy – 100 g
kiełki rzodkiewki – 50 g
paluszki krabowe – 100 g
pomarańcze – 1 szt.
wino białe – 100 ml
koper – 1 pęczek
Sposób wykonania:
Sałatę lodową kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paski, dodajemy drobno skrojony seler naciowy i kiełki. Paluszki krabowe kroimy w kostkę i zaprawiamy białym winem, koprem i delikatnie solimy. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w pół plastry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podawać z sosem vinegrett.