Rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain już otwarta

Aktualności

Rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain już otwarta

17 grudnia 2020

Urokliwe wnętrze w budynku Hotelu Europejskiego przy ulicy Ossolińskich prezentuje przytulny wystrój, wokół którego roztacza się wspaniały zapach świeżo wypiekanego chleba i słodkich przysmaków.

 – Sekret pieczywa Chaud Pain tkwi w tym, że przeprowadzamy długą, powolną fermentację na zimno każdego ciasta. Proces ten powoduje, że ciasto na chleb pomału nabiera smaku. Z zakwasem na chleb jest trochę jak z dzieckiem, wymaga od nas mnóstwo opieki. Dbam o niego, opiekuję się nim całą noc, karmię odpowiednimi składnikami i pilnuję, by się nie przeziębił  – mówi Paweł Albert, szef piekarni Chaud Pain.

– Piekarnia Chaud Pain sąsiaduje z naszą restauracją Epoka w budynku Hotelu Europejskiego tuż przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. To miejsce, w którym dostępny jest m.in. chleb, który pokochali Goście restauracji Epoka. Często dopytywali o możliwość zakupu naszego pieczywa na wynos i to właśnie Oni zainspirowali nas, by stworzyć wyjątkowe miejsce z rzemieślniczymi produktami, wypiekanymi przez naszych ekspertów  – mówi Antoine Azaïs, dyrektor zarządzający grupy Project Warszawa.

W ofercie Chaud Pain znajdziemy m.in. różne rodzaje rzemieślniczego pieczywa jasnego oraz ciemnego, bagietki, słodki brioche z miodem i palonymi migdałami, drożdżówki, chałki oraz croissanty wypiekane na bazie przepisów rodem z Francji.

Dodatkowo dla tych, którzy wybierają lunch na mieście, dostępne będą różne warianty sałatek i kanapek na bazie wypiekanego na miejscu pieczywa.

W Chaud Pain znajduje się również część delikatesowa, w której dostępne są polskie dżemy i produkty z różnych zakątków świata, m.in. hiszpańskie szynki, wegańskie, duńskie sery (roślinne), włoskie trufle i owoce morza w puszkach (m.in. małże, sardynki, kalmary).