Rybna kolacja degustacyjna w Jakubowicach

Aktualności

Rybna kolacja degustacyjna w Jakubowicach

29 marca w hotelu Jakubus odbyła się pierwsza kolacja degustacyjna poświęconą słodkowodnym rybom z województwa opolskiego. – To wyjątkowe wydarzenie kulinarne na stałe zagości w naszym kalendarzu, celebrując lokalne tradycje i najwyższą jakość regionalnych produktów –  mówi Marcin Bielec, szef kuchni i z-ca Dyrektora Hotelu Jakubus.

Autorskie menu degustacyjne czyli dania inspirowane bogactwem opolskich jezior i rzek, przygotowali: Marcin Bielec, Kamil Klekowski, Karolina Mazur, Anastasia Vasylenko, Volodymyr Vasylenko i Vladlen Shkrobotko.

AMUSE- BOUCHE

Chleb/hummus z solonych anchovies/ paprykarz/ ceviche z Karpia opolskiego/ masło aromatyzowane skorupiakami

KOLACJA DEGUSTACYJNA

Matias/ kwaśne jabłko/ piklowana dynia/ rokitnik

Salceson z szyjek rakowych/ kiszona morela/ majonez Chablis/ocet ze słodkich pomidorów

Żurek z Opolskiego karpia

Czarniak/ pikle/ majonez wasabi

Pstrąg/ wędzony ziemniak/ kalafior/kawior

Sorbet gruszkowy z cytrusami

Kołacz z serem/ wiśnie z nalewki/ ziarno kakaowca

 

oprac. H. Handkowska

Fot. Małgorzata Kujda

materiały Hotel Jakubus