29 marca w hotelu Jakubus odbyła się pierwsza kolacja degustacyjna poświęconą słodkowodnym rybom z województwa opolskiego. – To wyjątkowe wydarzenie kulinarne na stałe zagości w naszym kalendarzu, celebrując lokalne tradycje i najwyższą jakość regionalnych produktów – mówi Marcin Bielec, szef kuchni i z-ca Dyrektora Hotelu Jakubus.
Autorskie menu degustacyjne czyli dania inspirowane bogactwem opolskich jezior i rzek, przygotowali: Marcin Bielec, Kamil Klekowski, Karolina Mazur, Anastasia Vasylenko, Volodymyr Vasylenko i Vladlen Shkrobotko.
AMUSE- BOUCHE
Chleb/hummus z solonych anchovies/ paprykarz/ ceviche z Karpia opolskiego/ masło aromatyzowane skorupiakami
KOLACJA DEGUSTACYJNA
Matias/ kwaśne jabłko/ piklowana dynia/ rokitnik
Salceson z szyjek rakowych/ kiszona morela/ majonez Chablis/ocet ze słodkich pomidorów
Żurek z Opolskiego karpia
Czarniak/ pikle/ majonez wasabi
Pstrąg/ wędzony ziemniak/ kalafior/kawior
Sorbet gruszkowy z cytrusami
Kołacz z serem/ wiśnie z nalewki/ ziarno kakaowca
oprac. H. Handkowska
Fot. Małgorzata Kujda
materiały Hotel Jakubus