Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2025!

Aktualności

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2025!

Bocuse d’Or Poland to wydarzenie, którego nikomu w branży gastronomicznej nie trzeba przedstawiać. To kulinarny spektakl najwyższej klasy, który na stałe wpisał się w kalendarz polskiej sceny gastronomicznej. W finale zmierzy się maksymalnie sześciu szefów kuchni, wybranych przez Komitet Organizacyjny podczas preselekcji, która odbędzie się 16 czerwca w siedzibie Chefs Culinar w Wiskitkach.

Rozpoczęto właśnie nabór do Bocuse d’Or Poland 2025 – krajowych eliminacji do legendarnego konkursu stworzonego przez Paula Bocuse’a. Dla wszystkich, którzy marzą o wejściu do kulinarnej Ligi Mistrzów – to moment, by podjąć wyzwanie!

Kto może wziąć udział?

Konkurs skierowany jest do zawodowo czynnych kucharzy z całej Polski, którzy ukończyli 23. rok życia. Niezależnie od tego, czy pracują w renomowanych restauracjach, czy działają jako niezależni twórcy – liczą się umiejętności, kreatywność i gotowość do pracy zespołowej. W finale kucharze pracują w duecie z wybranym przez siebie pomocnikiem (commis), który nie może mieć ukończonych 22 lat.

Dlaczego warto?

Udział w Bocuse d’Or to nie tylko prestiżowa rywalizacja z najlepszymi – to także ogromna szansa na rozwój zawodowy, zdobycie międzynarodowego uznania i reprezentowanie Polski na europejskim oraz światowym etapie konkursu. Bocuse d’Or to dziś znacznie więcej niż konkurs – to laboratorium doskonałości, inkubator talentów i trampolina do światowej kariery.

Jak się zgłosić?

Wszystkie osoby zainteresowane wzięciem udziału w Bocuse d’Or Poland 2025 proszone są o przesłanie swojego CV i listu motywacyjnego dlaczego chcę wziąć udział w konkursie oraz czym jest dla mnie start w Bocuse d’Or Poland na adres: kontakt@bocusedorpoland.pl.

Każdy aplikujący otrzyma drogą mailową Formularz zgłoszeniowy oraz Regulamin konkursu, które należy odesłać podpisane do 31 maja 2025 r., do godz. 23:59.

Na podstawie nadesłanych aplikacji Komitet Organizacyjny zaprosi wybranych kandydatów na preselekcję, podczas której uczestnicy zaprezentują swoje umiejętności zgodnie z wytycznymi zawartymi w Regulaminie.

Lista zakwalifikowanych kandydatów zostanie ogłoszona 2 czerwca 2025 r. na stronie www.bocusedorpoland.pl oraz u patronów medialnych konkursu.

Wielki Finał Bocuse d’Or Poland 2025 odbędzie się 6 listopada podczas Targów HORECA® w EXPO Kraków.

Na zwycięzców czekają: prestiżowa statuetka, tytuł najlepszego szefa kuchni w Polsce, nagrody rzeczowe od sponsorów oraz nagrody pieniężne od Akademii Bocuse d’Or Poland. Laureat pierwszego miejsca otrzyma również wsparcie Akademii na przygotowania do europejskiej selekcji Bocuse d’Or 2026.

Organizatorzy:
Akademia Bocuse d’Or Poland oraz agencja Smarten PR
Patronat honorowy: Bocuse d’Or Winners

oprac. H. Handkowska

źródło: Akademia Bocuse d’Or Poland