Od 4 marca do 17 kwietnia potrwa wiosenna edycja Festiwalu RestaurantWeek®, która odbędzie się pod hasłem #BornToBeFoodie. To już 10 edycja tego festiwalu. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Bycie Foodie to nie wybór…
Born to Be Foodie to kolejna edycja wielkiego święta kultury kulinarnej, które od 10 lat inspiruje miliony gości do odkrywania różnorodności smaków i otwierania się na nowe.
– Miniona dekada to czas niezwykłych spotkań przy stołach najlepszych restauracji oraz coraz odważniejszych eksploracji kulinarnych, które na stałe wpisały się w serca Foodies. To właśnie dzięki wam, na przestrzeni tych 10 lat, Festiwal stał się jednym z najważniejszych kulinarnych wydarzeń na świecie – podkreśla organizator. – Edycja ta to coś więcej niż wydarzenie – to celebracja wszystkiego, co związane z jedzeniem. Festiwalowe spotkania są niepowtarzalną okazją, by spróbować czegoś nowego. I właśnie po to jesteśmy! Dlatego wiosną wspólnie odkrywajmy, dzielmy się i świętujmy 10 lat Festiwalu. Niech ponownie zachwycą nas nowe restauracje i smaki, a skala kulinarnych odkryć stanie się rekordowa! Przed nami kolejne smakowite dekady, które dostarczą jeszcze więcej radości i niezwykłych doznań. Zapraszamy wszystkich gości – wyruszcie z nami w dalszą kulinarną podróż po kolejne przygody! – mówi.
Gdzie się wybrać?
W Festiwalu weźmie udział ponad 400 restauracji z 13 największych aglomeracji w całej Polsce. Różnorodność kulinarną będzie można odkrywać w Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Bydgoszczy, na Śląsku, Warmii i Mazurach oraz we Wrocławiu. Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy m.in. białostockie Trzy Po Trzy w Kamienicy, Kurra i Regiment; bydgoskie 52 City Dinner, Gdańska 14, Lulu Bistro; krakowskie Novum Ristorante, Qrudo Food&Wine, La Forchetta na nowo; lubelskie Como, Bona, Holiday Inn; łódzkie Rebernia Ribs & Craft Beer, Hampton by Hilton Łódź City Center, Bagatela (Kolumna Park); poznańskie The Time, Zielona Weranda, Gusto; szczecińskie Bellevue, Restauracja Sowa, Jagiellonka; śląskie U Kelnerów (Katowice), Bistro Tickets (Pszczyna), 4 Pory Dnia (Tarnowskie Góry); warmińsko-mazurskie Lake Hill, Pałac Warlity, Sirocco; warszawskie Praski Butcher, Laba, Warszawski Sen by Mateusz Gessler; wrocławskie Giro Krakowska 182, Peruwiana, Gustaw; a także trójmiejskie Papieroovka Cider Garden (Gdańsk), Pelican (Sopot) oraz Fisherman (Sopot).
W menu nie zabraknie inspiracji najnowszymi trendami, ani kulinarnych eksperymentów.
Festiwalowe dania zaskakują różnorodnością – można w nich znaleźć zarówno klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu, jak i odważne, nieoczywiste połączenia składników. Sushi z pierogami, mięso z drukarki 3D, a może deser kawowy z czosnkiem?
Festiwalowe menu w cenach 50% niższych niż w regularnej karcie RestaurantWeek® to wyjątkowa okazja do odkrywania nowych miejsc i smaków w cenach znacznie niższych niż regularne menu restauracyjne. Z okazji 10-lecia Festiwalu na gości czeka trzydaniowe menu, wzbogacone o specjalnie przygotowany prezent od partnera lub jego bezalkoholową wersję, w cenie aż o połowę niższej niż w regularnej karcie.
Rezerwacje: na https://restaurantweek.pl
Źródło: restaurantweek.pl
Oprac. H. Handkowska