Kolejny Polak – po Mateuszu Szuchniku z Warszawy – otrzyma szansę, by dołączyć do światowej czołówki barmanów, zdobyć nowe umiejętności i przeżyć wyjątkową przygodę. Rozpoczęła się druga edycja polskich kwalifikacji do międzynarodowego konkursu miksologicznego World Class Competition. Aplikacje można składać do 31 października.
Poprzeczka w górę
Organizator World Class Poland ogłosił rozpoczęcie drugiej polskiej edycji konkursu dla barmanów. Nagrodą w krajowych kwalifikacjach jest przepustka na międzynarodowe zawody, w których nasz reprezentant zmierzy się z około 60-ma talentami z całego świata. Co roku World Class Competition odbywa się ekscytujących okolicznościach sprawiając, że jest to nie tylko konkurs na światowym poziomie, ale także wielka przygoda dla uczestników.
„Z dużym optymizmem rozpoczynamy rekrutację do nowej edycji konkursu, dzięki rezultatowi Polaka podczas pierwszego startu w światowych zawodach barmańskich. Ale to nie jedyny powód. Podczas poprzednich polskich kwalifikacji obserwowaliśmy naprawdę wysoki poziom umiejętności i kreatywności wśród wszystkich uczestników, które sprawiły, że rywalizacja była zacięta. Dlatego wiele obiecujemy sobie także po nowej edycji konkursu” – powiedział Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.
Przed uczestnikami kilka miesięcy zmagań
Rekrutacja do krajowej edycji World Class odbywa się za pośrednictwem dedykowanej aplikacji konkursowej na Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland. Zadaniem konkursowym jest stworzenie autorskiej receptury koktajlu inspirowanego Republiką Południowej Afryki. W konkursie mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie, pełniące funkcję barmana w lokalu, który posiada w ofercie minimum 5 marek z portfolio DIAGEO Reserve.
Po wstępnej rekrutacji, na podstawie zgłoszeń organizator wybierze 30 uczestników. Od lutego 2016 roku wezmą oni udział w dwóch zjazdach półfinałowych, składających się ze szkoleń ze znawcą sztuki barmańskiej oraz kwalifikacji do finału World Class Poland 2016. Finałową dwunastkę poznamy w kwietniu 2016, a zwycięzca – reprezentant Polski na międzynarodowych zawodach World Class Competition – zostanie wyłoniony w czerwcu przyszłego roku. Zmierzy się z około 60 gwiazdami sztuki barmańskiej z całego świata.
Pierwszy sukces na zachętę
Laureat pierwszej polskiej edycji konkursu, Mateusz Szuchnik z warszawskiego baru El Koktel, wziął udział w międzynarodowych warsztatach w Istambule, a następnie reprezentował nasz kraj podczas finału konkursu w Kapsztadzie. Zajął w nim 17 miejsce na 54 finalistów z całego świata. „Pierwszy reprezentant Polski w World Class Competition wzbudził duże zainteresowanie wśród jurorów. Start w zawodach zmotywował go do zgłębienia sztuki miksologicznej, dostarczył nowych doświadczeń, a także wpłynął na rozgłos dla lokalu, który prowadzi. Dziś Mateusz jest światowym Ambasadorem World Class i rzecznikiem konkursu, a w nowej polskiej edycji World Class będzie pełnił rolę mentora oraz trenera nowych uczestników” – dodał Łukasz Piwowarczyk.
Barmańska rywalizacja miast
Pierwsze polskie eliminacje do światowego konkursu miksologicznego World Class Competition – Poland 2015 – prowadzone były od października 2014 do czerwca 2015. W krajowym finale zmierzyło się 12 najlepszych polskich barmanów. Wśród nich znalazło się czterech mieszkańców Warszawy: Mateusz Szuchnik i Paweł Rodaszyński (El Koktel), Monika Krzemieniewska (Hotel Bristol) oraz Jakub Grabowski (Dom Whisky & Cocktail Bar Max); dwóch reprezentantów Krakowa: Dominik Ubysz (Le Scandale Tiki Bar i Bar Instytut) i Jarek Zawadzki (Le Scandale Royal); trzech barmanów z Trójmiasta: Steve Zachariasz (Pinokio, Sopot), Marek Pobłocki (Galeria 63, Sopot), Krzysztof Rathnau (Flisak ’76, Gdańsk), a ponadto: Patryk Kozyra z Wrocławia (Schody Donikąd), Bartłomiej Wójcik z Łodzi (Foto Cafe 102) i Arkadiusz Prunesti z Poznania (Klub Opcja).
Recepta na sukces w miksologii
World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, który odbywa się od 2009 roku. Inicjatorem i organizatorem projektu jest DIAGEO – producent i dystrybutor marek alkoholowych należących do najbardziej uznanych na świecie. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. W ostatniej edycji tytuł Barmana Roku trafił do Japończyka Michito Kaneko.
„Od samego początku program World Class wzbogaca najlepszych barmanów o wiedzę na temat najnowszych globalnych trendów w dziedzinie przygotowywania koktajli. Podczas finałów barmani uczestniczą w najbardziej wymagających zadaniach miksologicznych, mając jednocześnie swobodę tworzenia. Muszą wykazać się szeregiem umiejętności – od sommeliera, przez szefa baru, gospodarza, alchemika, po showmana i powiernika gości” – powiedziała Johanna Dalley, globalny dyrektor programu World Class.