Maciej Mazur z Krakowa zachwycił międzynarodowe jury World Class Competition 2019 w Glasgow. Piąty w historii reprezentant Polski w konkursie podczas ubiegłorocznego, światowego finału zajął 15. lokatę – to najwyższy wynik Polaka do tej pory.
W tym roku znów ponad 10 000 barmanów w 60 krajach ubiega się o przepustkę do globalnego finału konkursu World Class. Po raz szósty do wyścigu staną barmani z Polski. Krajowe biuro konkursu, Diageo Reserve World Class Poland, przyjmować będzie zgłoszenia od 4 do 22 marca. Zadaniem kandydatów będzie przygotowanie receptury i prezentacja autorskiego koktajlu zgodnie z jedną z trzech prezentacji opisanych w regulaminie konkursu.
Trzydziestu barmanów (top 30), których prezentacje okażą się najlepsze, zmierzy się w półfinale w dniach 21-22 kwietnia. Następnie spośród 12 finalistów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2020, który otrzyma bilet na zawody w Sydney.
Barmana Roku World Class Poland 2020 poznamy po krajowym finale, który zaplanowano w dniach 22-23 maja. W tym terminie nastąpi tez oficjalna inauguracja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej – World Class Cocktail Festival. Będzie to już trzecia edycja wydarzenia, która trwać będzie od 3 do 14 czerwca. Latem 2019 roku udział w festiwalu wzięło ponad 15 000 gości w 15 miastach.
W stronę sławy
World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. Po globalne trofeum World Class sięgnęli do tej pory reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. W 2019 roku tytuł Barmanki Roku powędrował do Bannie Kang z Singapuru.
Aleja sławy polskiej edycji World Class liczy już pięć gwiazd – tyle edycji konkursu odbyło się do tej pory nad Wisłą. Dotychczasowi reprezentanci Polski w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.