Rusza zimowy festiwal Skreia w całej Polsce

Wydarzenia

Rusza zimowy festiwal Skreia w całej Polsce

10 lutego 2017

Skrei pojawi się w menu 30 prestiżowych restauracji w Polsce. Pochodząca z wód Morza Arktycznego ryba uznawana jest za prawdziwy rarytas kulinarny na całym świecie.

„Skrei już jest!” – ten okrzyk wzbudza wielkie poruszenie wśród szefów kuchni i smakoszy na całym świecie! Oznacza, że właśnie rozpoczął się krótki sezon na norweskiego dorsza zimowego – Skreia. Skrei dostępny jest tylko od stycznia do kwietnia. I to właśnie wtedy króluje w menu restauracji, które cenią najwyższą jakość i sezonowość produktów.

Skreia można nazwać „rybą koneserów”. Na taką nazwę zasługuje nie tylko dlatego, że jest trudno dostępny, ponieważ łowiony jest tylko przez trzy miesiące w roku, ale także z powodu zwartego, wykwintnego białego mięsa i nieskazitelnego smaku. Skrei jest nową gwiazdą w międzynarodowym świecie kulinarnym. Francuzi mówią na nią „Le Skrei”, Hiszpanie „Złoto z Lofotów”, a cechujący się większą powściągliwością Niemcy, nazywają ją po prostu Skrei. Dzisiaj daleko poza granicami Norwegii znane jest wyrażenie „Skrei już tu jest”, które w dawnych czasach rozlegało się w oczekiwaniu na uroczystą kolację, inaugurującą sezon na tę rybę. Do dziś, kiedy Skrei się pojawia mieszkańcy północnej Norwegii zasiadają do tradycyjnej kolacji z ryby Skrei, która ma bogatą i niepozbawioną fanfar oprawę: tradycyjne mølje to posiłek składający się z ryby, wątróbki i ikry, z ciastkami z dorsza i językami, wszystko podane na jednym talerzu razem z ziemniakami.

Skrei dostępny jest już w Polsce. Dzięki akcji Norweskie rady ds. Ryb i Owoców Morza 30 uznanych szefów kuchni proponuje swoje wariacje na temat Skreia. „Czuję się zaszczycona, że tak znamienici szefowie kuchni zaproponują swoim gościom jeden z najcenniejszych skarbów Norwegii. I mam nadzieję, że Skrei podbije serca szefów kuchni oraz smakoszy w całej Polsce.” – mówi Gitte Hannemann-Mollan, dyrektor polskiego rynku Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.

Szefowie kuchni 30 restauracji przygotują specjalne, autorskie menu, których bohaterem będzie właśnie Skrei. Dań z wykorzystaniem norweskiego dorsza zimowego będzie można spróbować od 10 lutego do końca marca br.

Lista restauracji biorących udział w akcji:

WARSZAWA

AleWino

Aruana, Hotel Narvil Conference & Spa

Bibenda

Brasserie Warszawska

Ed Red

Kieliszki na Hożej

Kieliszki na Próżnej

La Rotisserie, Hotel Le Regina

Merliniego 5

Mielżyński – Burakowska

Mielżyński – Czerska

Mokotowska 69

N31 restaurant by Robert Sowa

Nabo

Rozbrat 20

KRAKÓW

Biała Róża

Ed Red

ZaKładka

POZNAŃ

Cucina

Gusto Food&Wine, Hotel Ilonn

Mielżyński

Muga

Noon, Ilonn Boutique Limanowskiego

The Time

TRÓJMIASTO

Malika

Open Kitchen

WROCŁAW

Jasna

Brylantowa 16 Kuchnia Emocjonalna

1/7 od koochni

TORUŃ

Restauracja Sfera by Sebastian Krauzowicz, Copernicus Toruń Hotel