Skrei pojawi się w menu 30 prestiżowych restauracji w Polsce. Pochodząca z wód Morza Arktycznego ryba uznawana jest za prawdziwy rarytas kulinarny na całym świecie.
„Skrei już jest!” – ten okrzyk wzbudza wielkie poruszenie wśród szefów kuchni i smakoszy na całym świecie! Oznacza, że właśnie rozpoczął się krótki sezon na norweskiego dorsza zimowego – Skreia. Skrei dostępny jest tylko od stycznia do kwietnia. I to właśnie wtedy króluje w menu restauracji, które cenią najwyższą jakość i sezonowość produktów.
Skreia można nazwać „rybą koneserów”. Na taką nazwę zasługuje nie tylko dlatego, że jest trudno dostępny, ponieważ łowiony jest tylko przez trzy miesiące w roku, ale także z powodu zwartego, wykwintnego białego mięsa i nieskazitelnego smaku. Skrei jest nową gwiazdą w międzynarodowym świecie kulinarnym. Francuzi mówią na nią „Le Skrei”, Hiszpanie „Złoto z Lofotów”, a cechujący się większą powściągliwością Niemcy, nazywają ją po prostu Skrei. Dzisiaj daleko poza granicami Norwegii znane jest wyrażenie „Skrei już tu jest”, które w dawnych czasach rozlegało się w oczekiwaniu na uroczystą kolację, inaugurującą sezon na tę rybę. Do dziś, kiedy Skrei się pojawia mieszkańcy północnej Norwegii zasiadają do tradycyjnej kolacji z ryby Skrei, która ma bogatą i niepozbawioną fanfar oprawę: tradycyjne mølje to posiłek składający się z ryby, wątróbki i ikry, z ciastkami z dorsza i językami, wszystko podane na jednym talerzu razem z ziemniakami.
Skrei dostępny jest już w Polsce. Dzięki akcji Norweskie rady ds. Ryb i Owoców Morza 30 uznanych szefów kuchni proponuje swoje wariacje na temat Skreia. „Czuję się zaszczycona, że tak znamienici szefowie kuchni zaproponują swoim gościom jeden z najcenniejszych skarbów Norwegii. I mam nadzieję, że Skrei podbije serca szefów kuchni oraz smakoszy w całej Polsce.” – mówi Gitte Hannemann-Mollan, dyrektor polskiego rynku Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.
Szefowie kuchni 30 restauracji przygotują specjalne, autorskie menu, których bohaterem będzie właśnie Skrei. Dań z wykorzystaniem norweskiego dorsza zimowego będzie można spróbować od 10 lutego do końca marca br.
Lista restauracji biorących udział w akcji:
WARSZAWA
AleWino
Aruana, Hotel Narvil Conference & Spa
Bibenda
Brasserie Warszawska
Ed Red
Kieliszki na Hożej
Kieliszki na Próżnej
La Rotisserie, Hotel Le Regina
Merliniego 5
Mielżyński – Burakowska
Mielżyński – Czerska
Mokotowska 69
N31 restaurant by Robert Sowa
Nabo
Rozbrat 20
KRAKÓW
Biała Róża
Ed Red
ZaKładka
POZNAŃ
Cucina
Gusto Food&Wine, Hotel Ilonn
Mielżyński
Muga
Noon, Ilonn Boutique Limanowskiego
The Time
TRÓJMIASTO
Malika
Open Kitchen
WROCŁAW
Jasna
Brylantowa 16 Kuchnia Emocjonalna
1/7 od koochni
TORUŃ
Restauracja Sfera by Sebastian Krauzowicz, Copernicus Toruń Hotel