Rusza Olimpiada Kulinarna Pizza Hut

Newsy

Rusza Olimpiada Kulinarna Pizza Hut

07 listopada 2014

W zawodzie kucharza liczy się smak, pasja i ciągły rozwój. W związku z tym, Pizza Hut co roku organizuje Olimpiadę Kulinarną, która pozwala pracownikom sprawdzić swoje kulinarne umiejętności, kreatywność i znajomość receptur. 28 października rozpoczął się pierwszy etap konkursu.

Konkurencje w pierwszym etapie rozgrywki sprawdzą szybkość i dokładność wykonywania zadań, które związane są z codzienną pracą w restauracji.  Ocenione zostanie przygotowanie stanowiska do pracy, wyrobienie idealnie puszystego ciasta Pan, przygotowanie dwóch rodzajów makaronu oraz upieczenie najlepszej pizzy. Dodatkowo, po części praktycznej, na uczestników czeka część teoretyczna, która zweryfikuje wiedzę o przepisach i tajnikach dobrej kuchni. Prawdziwy kucharz to nie tylko wybitna indywidualność,  to także osoba, która potrafi odnaleźć się w zespole, wspólnie pracować i dzielić się zadaniami. Dlatego też w tej części Olimpiady punkty zostaną przyznane także za umiejętność pracy w grupie.

W kolejnym etapie, regionalnym, w szranki staną najlepsze osoby z poszczególnych restauracji w regionach. Kreatywność i pomysł na najlepszą kuchnię będzie liczył się na każdym etapie konkursu. Jednym z zadań jest opisanie na etapie restauracyjnym, a następnie przygotowanie na etapie regionalnym, pizzy z nowymi, ciekawymi połączeniami smakowymi i zupy bazującej na sezonowych składnikach. Jury zwróci uwagę nie tylko na smak i aromat, ale także na apetyczną i oryginalną formę podania. Etap regionalny wyłoni 8 osób, które na początku grudnia zmierzą się w ogólnopolskim finale w walce o tytuł najlepszego kucharza Pizza Hut.