Rusza Flair Master Class 2009

Newsy

Rusza Flair Master Class 2009

19 maja 2009

Flair Master Class (FMC) rozpoczyna nabór na pierwsze w historii polskiego barmaństwa miesięczne szkolenie dla barmanów i pasjonatów sztuki barmańskiej. Pierwsze z tegorocznego cyklu szkoleń rozpocznie się 1 czerwca br. wykładem Tuga van den Bergh’a – założyciela World Flair Association. Specjalnie ułożony program umożliwia udział w szkoleniu zarówno doświadczonym barmanom, jak przyszłym Flair Bartenderom, zwanych FlairThunderami. Flair Master Class to pierwsze w historii polskiego barmaństwa miesięczne szkolenie Flair certyfikowane przez World Flair Association. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom polskich miłośników sztuki barmaństwa, organizatorzy zapewniają uczestnikom specjalnie przygotowany plan dydaktyczny, małe grupy i konsultacje trenerskie. Podstawą FMC są trenerzy. Specjaliści różnych dziedzin, FlairThunderzy z całego świata, organizatorzy konkursów flairowych, dietetycy, psycholodzy, sędziowie i ambasadorzy WFA. Wśród zaproszonych do współpracy znaleźli się najlepsi, między innymi: Tom Dyer (Dengerous Dyer, WFA), Andy Collinson (WFA), Tug van den Bergh (WFA), Grzegorz Zięba (WFA, IFL), Patryk Le Nart (MSBiS), Michał Kośnik (Evolutionbar, IFL), Cezary Broda (Evolutionbar, IFL), Tomek Małek (Flair Factory), Marek Posłuszny (Flair Factory), Marcin Masakra Osypiński (Flair Academy), Maciej Biedroń (Flair Academy), Michał Łoziński (Event Bar), Marcin Dąbek (Impresive Flair Bar), Maciej Chojara (FlairShow) i Marcin Cebula (FlairShow). Szkolenia poprowadzą także specjaliści z dziedzin bliskich i pomocnych barmaństwu, jak Mariusz Niemczak (APS Polska), czy Jakub Kłoskowski (psychologia stresu). Plan szkolenia został tak skonstruowany, aby mogły w nim wziąć udział nawet czynnie pracujące osoby spoza Warszawy. Pierwszy etap szkolenia obejmie podstawy sztuki Flair prowadzone przez międzynarodowego gościa FMC. Zajęcia odbędą się w największej w Europie (i jednej z największych na świecie) szkół barmańskich – Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. Organizatorem szkolenia jest Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów (MSBiS) i Independent Flair League (IFL). Patronat merytoryczny nad szkoleniem objęło międzynarodowe stowarzyszenie World Flair Association (WFA). Patronem medialnym Flair Master Class jest m.in. „Poradnik Restauratora”. Szczegółowe informacje na temat szkoleń Flair Master Class znajdują się na stronie: www.flairmasterclass.com.