Rusza festiwal Transatlantyk

Newsy

Rusza festiwal Transatlantyk

29 lipca 2013

2-9 sierpnia br.  podczas Transatlantyk Festival Poznań  odbędzie się  III edycja Kina Kulinarnego „Od Fascynacji do Kreacji – Smakuj Życie!”. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku wybitni kucharze z Polski i Holandii, a gośćmi kulinarnych wieczorów będą codziennie autorzy obejrzanych filmów oraz kurator Kina Kulinarnego w Berlinie – Thomas Struck. Ujawniamy szczegółowy program Kina Kulinarnego, sylwetki kucharzy oraz menu.

Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji odbywającego się w Poznaniu Festiwalu Transatlantyk. Wzrost znaczenia sztuki kulinarnej, z jakim mamy do czynienia w ostatnich latach, znalazł swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Pozornie zwyczajne przygotowywanie posiłków zyskało rangę procesu twórczego i stało się ważnym kluczem do duchowości współczesnego człowieka. Niezwykłość kulinarnego świata dostrzegli m.in. twórcy Festiwalu Filmowego Berlinale, którzy 7 lat temu po raz pierwszy zaprezentowali berlińskiej publiczności nowatorską sekcję filmową, w której pokazy filmu połączono z inspirowaną danym tytułem kolacją. Sensem życia jest smak, a więc smakujmy je tak jak autorzy i bohaterowie wybranych przez nas filmów.

3 sierpnia

W kulinarną podróż wybierzemy się najpierw w podwodny świat z otwierającym Kino Kulinarne filmem „Małże i miłość”, o którym opowie sama reżyserka Willemiek Kluijfhout . Szefem kuchni będzie DP Arkenbout – szef kuchni jednej z 50 najlepszych restauracji w Holandii – De Vluchthaven, holenderski specjalista od owoców morza,  które przyjadą prosto z Holandii. Podczas  wieczoru usłyszymy również podwodne dźwięki, które na żywo tworzył będzie akordeonista Tuur Florizoone.

4 sierpnia

Kolejno, 4 sierpnia odwiedzimy rejon Bliskiego Wschodu w poszukiwaniu najlepszego hummusu na świecie z optymistycznym filmem „Make hummus not war”. Gościem wieczoru będzie sam autor – australijski dokumentalista Trevor Graham. O podniebienia gości zadba Dawid Łagowski – szef  Kuchni Pałacu Mierzęcin.

5 sierpnia

Dnia trzeciego odwiedzimy malowniczą włoską prowincję gdzie narodził się ruch Slow Food, który uświęca wspólne i nieśpieszne jedzenie, gotowanie i uprawianie żywności. Gościem wieczoru będzie reżyser filmu „Historia ruchu Slow Food” Stefano Sardo a gotować będzie wyjątkowy kolektyw ośmiu szefów kuchni związanych z portalem Wszystko Dla Kucharzy, którzy połączą swe siły specjalnie dla gości Festiwalu, a będą nimi: Michał Kuter, Roman Kosmalski, Miłosz Kowalski, Stanisław Bobowski, Rafał Godziemski, Grzegorz Olejarka, Artur Skotarczyk, Andrzej Truchlewski.

6 sierpnia

Czwartą podróż filmową, jak i kulinarny wieczór spędzimy z Jeremym Seifertem autorem i narratorem filmu „GMO OMG”, który przemierzył Stany Zjednoczone w poszukiwaniu odpowiedzi na to, czym właściwie jest Żywność Genetycznie Modyfikowana. Kolację przygotuje Tomasz Trąbski – jeden z 50 najlepszych szefów kuchni w Polsce, szef kuchni Concordia Taste Restaurant w Poznaniu.

7 sierpnia

Ostatni wieczór poświęcony jest wariacjom na temat kuchni indyjskiej a zainspirowany będzie filmem „Jadoo” w reżyserii Amita Gupty, który będzie gościem specjalnym wieczoru. Fuzję smaków wschodu i nowoczesnej kuchni zaproponuje Jakub Adamczyk – na co dzień Szef kuchni restauracji „Winosfera” w Warszawie.

Menagerem kuchni Kina Kulinarnego, który zadba o poprawne funkcjonowanie kuchni by wprowadzić widzów w niezapomniany świat smaków będzie Patryk Dziamski – z wykształcenia i z zamiłowania kucharz oraz jeden z wyróżniających się doradców kulinarnych w Polsce. Założyciel firmy Dziamski Culinary Studio specjalizującej się w organizacji warsztatów kulinarnych, szkoleń i praktyk dla pasjonatów oraz uczniów szkół gastronomicznych.