W ciągu ostatnich trzech lat w Przedsiębiorstwie Przemysłu Chłodniczego Fritar S.A. nastąpiły znaczące zmiany organizacyjne, produkcyjne i sanitarne. W chwili obecnej firma pracuje zgodnie z wymogami obowiązującymi w UE, posiada wysoko wyszkoloną kadrę menedżerską i może pochwalić się jednym z najnowocześniejszych parków maszynowych w Europie. W ubiegłym roku Fritar S.A. uzyskał międzynarodowe certyfikaty jakości: IFS i BRC, uzupełniające posiadany już przez spółkę Międzynarodowy certyfikat jakości ISO 9001:2000 oraz certyfikat bezpieczeństwa żywności HACCP. W maju br. uruchomiono nową linię technologiczną do produkcji frytek. W pełni zautomatyzowana, pozwala na wyprodukowanie mrożonek przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów i pozytywnym wpływie na środowisko naturalne. Projekt powstania nowoczesnego parku maszynowego jest zbieżny z realizacją strategii lizbońskiej dla krajów Wspólnoty Europejskiej głównie w zakresie tzw. zrównoważonego rozwoju. Inwestycja pozwoliła wprowadzić do zaplecza produkcyjnego energooszczędne urządzenia, co pośrednio wpłynęło na ograniczenie emisji szkodliwych substancji do środowiska (głównie dwutlenku węgla). Jednocześnie spółka realizując „Program w zakresie gospodarki odpadami” ukierunkowała inwestycję w kierunku ich systematycznego ograniczania. Zarząd planuje w dalszym ciągu inwestować oraz promować swoje produkty. Głównym celem Fritar S.A. jest umocnienie swojej pozycji na rynku, nie tylko w Polsce, ale i za granicą, gdzie odnotowuje się duży popyt na wyroby mrożone. W ciągu najbliższych lat Fritar S.A. planuje dalszy rozwój firmy. Plany inwestycyjne obejmują rozwój bazy magazynowej (chłodni wysokiego składowania) i surowcowej (przechowywanie ziemniaków), dalszą rozbudowę parku maszynowego i wprowadzenie nowych produktów na rynek, a także rozwój zaplecza technicznego laboratoriów badawczych.