21 kwietnia br. odbyła się w Gdańsku piąta edycja „Weekend za pół ceny”. Pomysłodawcami imprezy są znani gdańscy restauratorzy; Bogdan Wasilewski oraz Jan Orchowski. Udział w niej wzięły restauracje, kawiarnie i inne lokale gastronomiczne oraz instytucje kultury. W sumie ponad 50 restauratorów zarówno w centrum miasta jak i dalszych jego części.
Niewątpliwą atrakcją „Weekendu za pół ceny “był wielki show kulinarny „Rozsmakuj się w Gdańsku” prowadzony przez Jean’a Bos’a i Wojciecha Harapkiewicza. Patronat nad konkursem objął Urząd Miasta Gdańska oraz Euro Toques Polska.
Głównym punktem wydarzenia był konkurs kulinarny dla zawodowych kucharzy pod hasłem „Świeże produkty z rejonu Pomorza i Kaszub w nowoczesnej odsłonie”. Konkurs miał charakter „Black Box”. Uczestnicy mogli znaleźć takie produkty jak; perliczka, królik, szczupak, przepiórki czy kaczka. Wzięło w nim udział 8 drużyn z Restauracji na Głównym Mieście.
Najlepszą ekipą wyłonioną przez jury pod przewodnictwem Artura Szymańskiego okazała się reprezentacja Hotelu Hanza. Miejsce drugie zajęła Restauracja Bowka, a trzecie Restauracja Fahrenheit Gdańsk.
Został również przeprowadzono pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Jeana Bos’a, pokazy nowoczesnej kuchni gdańskiej Wojciecha Harapkiewicza , pokaz cukierniczy firmy „Ciuciu” oraz pokaz carvingu – prowadzony przez Wiesława Miotka i Krzysztof Wierzbę.
Organizatorem imprezy był Urząd Miasta Gdańska oraz Wojciech Harapkiewicz.