12-13 kwietnia br. odbędzie się już VI edycja „Rozsmakuj się w Gdańsku- Weekend za pół ceny”. Jak co roku adresatami tej akcji są gdańszczanie oraz przebywający w mieście turyści. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Formuła całego “Weekendu” jest otwarta, w związku z czym, zapraszamy do udziału wszystkich gdańskich restauratorów, hotelarzy, miejskie instytucje kulturalne i sportowe, którzy w trakcie trwania akcji zadeklarują obniżenie cen wybranych usług lub produktów o 50%.
Nowością tegorocznej akcji jest włączenie do niej miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego, stąd też tegoroczne hasło zmieniło brzmienie na “Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny”. I w tym roku adresatami tej akcji będą mieszkańcy poszczególnych miast oraz turyści.
Podczas Wielkiego Show Kulinarnego na Długim Targu 12 kwietnia br. odbędzie się II Konkurs dla zawodowych szefów kuchni. Rywalizację poprowadzi Wojciech Harapkiewicz.
W konkursie mogą uczestniczyć zawodowi kucharze z obiektów gastronomicznych działających na terenie Gdańska oraz miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitarnego, które zadeklarowały udział w tegorocznej akcji “Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny”.
W rywalizacji uczestniczą dwuosobowe bądź jednoosobowe ekipy. Każda z nich ma 60 min. na przygotowanie 6 dań – dwa dania trafiają do jury, jedno danie do prezentacji, reszta dań do poczęstunku dla publiczności. Doliczone zostanie także 15 min. na przygotowanie stanowiska pracy.
Zgłoszenia prosimy przesyłać do 7 kwietnia na adres e- mail: wojciechharapkiewicz@wp.pl
Tel. komórkowy: 607-607-155
W zgłoszeniu należy podać: Imię i nazwisko, nazwę obiektu gastronomicznego, w którym pracuje uczestnik, miasto. W temacie e-mail prosimy wpisać: Zgłoszenie na Konkurs Kulinarny.
Program:
12 kwietnia (sobota)
Czas trwania 11:00-19:00
- Konkurs kulinarny dla zawodowych szefów kuchni, który poprowadzi Wojciech Harapkiewicz oraz Michał Turek
- Pokaz carvingu, czyli dekorowania i rzeźbienia w owocach i warzywach
- Kącik ziołowy dla dzieci – warsztaty ziołowe dla dzieci poprowadzi właścicielka “Ogrodnictwa lawenda” Zofia Zienkiewicz. Podczas warsztatów dzieci będą miały okazję udekorować desery kwiatami lawendowymi oraz spróbować swoich sił w rozpoznaniu ziół po zapachu i smaku.
- Konkurs dla publiczności na najszybszego “sprawiacza ryb”
- W trakcie pokazów kulinarnych wystąpi teatr uliczny “Piwowar”.
13 kwietnia (niedziela)
Czas trwania: 11:00-18:30
- Pokaz kulinarny Barbary Ritz – zwyciężczyni I edycji programu kulinarnego MasterChef.
- Gotowanie z blogerami pt. “Sezonowość w kuchni oraz regionalność produktów”. Swój udział zapowiedzieli:
Alicja Drzewiecka blog www.wielkiapetyt.com
Aleksandra Burczyk-Wacławiak blog: www.stolikwkropki.pl
Katarzyna Pytner blog: www.kwiatpomaranczy.org
Sławek Walkowski blog: www.12krzesel.com
Maja Bryning-Mazgaj blog: wszystkocokocham.com.pl/
- Wspólne gotowanie potraw regionalnych wraz z włodarzami miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego.
- Słodki show w wykonaniu Cukierni Tomasza Dekera
- Pokaz nowoczesnej kuchni – ryby i owoce morza, który poprowadzi Wojciech Harapkiewicz
- Pokaz przygotowania cukierków – Firma Ciciu
- Polska Gastronomia – pokaz potraw starogdańskich
- W trakcie pokazów kulinarnych wystąpi teatr uliczny “Muzykanci”