„Spróbuj! A nóż, widelec zasmakujesz!” to hasło najnowszej edycji festiwalu. Akcja organizowana jest od 2018 r. w ramach programu odpowiedzialności społecznej Polskie Skarby Kulinarne przez sieć hurtowni Makro Polska. W Tygodniu Kuchni Polskiej udział bierze blisko 400 restauracji z całej Polski. Wydarzenie potrwa do 24 listopada. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Tydzień Kuchni Polskiej to akcja organizowana w celu podnoszenia świadomości na temat rodzimych potraw. Blisko 400 restauracji z całego kraju zaprasza konsumentów na wyjątkowe, dedykowane menu nawiązujące do kuchni polskiej w cenie 69 lub 99 zł.
Motywem szóstej edycji festiwalu są symbole poszczególnych regionów Polski. Na wizytę do restauracji zapraszają między innymi: Syrenka warszawska, krakowski Lajkonik, poznańskie Koziołki czy Krasnale wrocławskie.
– W tym roku bohaterami Tygodnia Kuchni Polskiej są regionalne symbole. W ten sposób chcieliśmy jeszcze bardziej podkreślić, jak ważna w naszej kulturze jest lokalność oraz tradycje poszczególnych obszarów Polski. W menu przygotowanym w ramach akcji można znaleźć bardziej znane regionalne potrawy, takie jak: poznańskie pyry, krakowskie moskole czy mniej rozpoznawalne, jak na przykład zupa sowiogórska – mówi Katarzyna Wąsowicz, Starszy Kierownik Działu Trade Marketingu w Makro Polska.
Podczas festiwalu goście mogą więc spróbować klasycznych dań w nowoczesnej odsłonie, takich jak między innymi: staropolski żur przygotowany na zakwasie z mąki żytnio-razowej z warzywami korzeniowymi oraz z dodatkiem jajka poche i krokietów z białej kiełbasy, śledź po krakowsku w przyprawach korzennych czy wuzetka z lodami z palonego masła. Nie zabraknie także wegetariańskich opcji potraw, jak na przykład: pieczona kalarepa podana z kaszą gryczaną, majonezem cytrynowym z sosem aioli czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, puree z musztardą francuską, sosem śmietanowym i z borowikami.
Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Polskiej jest dostępnych na stronie: https://tydzien-kuchni-polskiej.pl.
O Tygodniu Kuchni Polskiej
Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się od 2018 w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO, Polskich Skarbów Kulinarnych. Co roku w okolicach 11 listopada z okazji Święta Niepodległości goście mają okazję spróbować specjalnie przygotowanego trzydaniowego menu. Celem akcji jest promocja kuchni polskiej oraz wsparcie lokalnych restauracji.