Rozpoczął się OFDS w Poznaniu

Newsy

Rozpoczął się OFDS w Poznaniu

16 sierpnia 2013

Dzisiaj rozpoczął się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. To już siódma edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów. Mają oni możliwość spróbowania regionalnych przysmaków polskich i zagranicznych. W tym roku na poznańskim Starym Rynku zawitało ponad 120 wystawców. Podczas festiwalu można podziwiać pokazy prowadzone przez szefów kuchni i znanych osobowości kulinarnych, a wieczorem rozbrzmiewają folk, jazz, klasyka i blues. Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów oraz wina ze wszystkich regionów winiarskich starego kontynentu.

Do tegorocznego konkursu Polska Nalewka Roku 2013 zgłoszono 63 nalewki. W czwartek 14 sierpnia 2013 Kapituła Dobrego Smaku pod przewodnictwem Piotra Bikonta ogłosiła następujący werdykt:

I miejsce oraz tytuł Polska Nalewka Roku 2013 zajął Pan Wojciech Suchanek z nalewką wiśniową (wiśnie czarne górskie)
II miejsce przypadło Państwu Piotrowi i Małgorzacie Mazur za żurawinówkę z Lasów Janowskich.
III miejsce zajęła Pani Elżbieta Radzikowska za nalewkę z czarnej porzeczki.

 

JARMARK DOBREGO SMAKU: 15 – 18 sierpnia, STARY RYNEK

CZWARTEK –  15 SIERPNIA

WARSZTATY, LABORATORIA I INNE:

Truskawka w wielu odsłonach, dla najmłodszych, godz. 11.00 – 19.00 STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

Namiot zdrowia „W Krainie Sałatek”, Stary Rynek okolice ujścia, ul. Świętosławskiej, godz. 12.00 – 19.00 

Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, godz. 13.00 – 17.00, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

Otwarcie wystawy „Na zdrowie!” – etykiety i opakowania polskich nalewek, wódek i likierów od końca XIX w. do lat pięćdziesiątych wieku XX z kolekcji Adama Łukawskiego. Galeria Oko/Ucho (przy Scenie na Piętrze), godz. 14.00, mecenat: Stomil Poznań

“Glina na stół”,  dla najmłodszych, godz. 15.00, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

Kolacja degustacyjna „Wieczór Nalewek Zbigniewa Sierszuły”, Restauracja Toga, godz. 17.30 (bilety 80zł*)

Food design i molekuły – prezentacja, warsztaty, degustacja, godz. 18.00, Reforma Studio (bilety*)

Aquanet w kuchniSzymon Sławiński gotuje na stoisku firmy Aquanet

Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bohdanowicz, stoisko promocyjne Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku

SCENA FESTIWALU

13. 30 – 16.00 pokazy kulinarne i konkursy Aquanet

16.00 – 17.00 Bloger Chef – blogerzy kulinarni na scenie OFDS

17.00 – 22.00 koncerty: ClassZmer, Pierwsza Poznańska Niesymfoniczna Orkiestra Ukulele, The Stylacja

ok. 20.30 ogłoszenie wyników Konkursu Polska Nalewka 2013

KINO KULINARNE

Kino Muza – Kulinarny Tani Czwartek (bilety 8zł*)

17.15 –  Jiro śni o sushi, Reż. David Gelb

19.00  – 18 spotkań przy stole,  Reż. Jorge Coira

21.00  – Faceci od kuchni, Reż. Daniel Cohen

PIĄTEK –  16 SIERPNIA

 WARSZTATY, LABORATORIA I INNE:

“Krówka” wielkopolski cukierek warsztaty kulinarno – plastyczne dla najmłodszych, godz. 11, 13, 15, i 17.00,  STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

Warsztaty z wypieku chleba dla najmłodszych, 13.00 – 17.00, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

Polskie Cydry, prowadzi Hieronim Błażejak, godz. 13.00, Museum Cafe (bilety 30 zł*)

Blogujemy i gotujemy (z głową) – warsztaty kulinarne, Akademia Kulinarna SPOT. TO EAT, godz. 16.00  (bezpłatne, obowiązują zapisy – kontakt@blogerchef.pl)

Kuchnia molekularna z Jeanem Bosem – Akademia Kulinarna D42, godz. 16.00 (bilety 450zł, tel. 607 577 024, www.dabrowskiego.com)

 „Polskie smaki” – spotkanie autorskie z  Izabelą Byszewską prowadzi Hanna Szymanderska, godz. 16.00, Museum Cafe

Warsztaty ostrygowe, godz. 16.30 i 18.30, Restauracja Toga (bilety 45zł*)

Przyszłość polskiej gastronomii, stan polskiej edukacji kulinarnej – wizje przyszłości. Dyskusja otwarta, godz. 17.00, Museum Cafe

Trzy Znaki Smaku z Grzegorzem Łapanowskim – pokazy i degustacje, stoisko promocyjne Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku

Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bogdanowicz, stoisko promocyjne Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku

Aquanet dla Dzieci  –  Katia Roman-Trzaska prowadzi animacje dla dzieci na stoisku firmy Aquanet

SCENA FESTIWALU

13.00 – 15.30 pokazy kulinarne i konkursy Aquanet

15.30 – Maciej Nowicki pokaz kulinarny, prezentacja szkoły kulinarnej VMI

ok. 16.00  – ogłoszenie wyników konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

17.30 – 22.00 koncerty: Kapela z Orliczka, Bordello a Capello

ok. 18.30  –  ogłoszenie wyników konkursu „Najlepszy Tatar w Wielkopolsce 2013″

SOBOTA –  17 SIERPNIA

DZIEŃ Z POWIATEM POZNAŃSKIM

WARSZTATY, LABORATORIA I INNE:

IV Poznański Bieg Kelnerów VineBridge, godz. 11.00 – 13.00 (biegi, ceremonie), Stary Rynek, www.biegkelnerow.pl

Little Chef i Katia Roman-Trzaska – animacje kulinarne dla najmłodszych, godz. 11.30 – 16.30, namiot OFDS (okolice ujścia ul. Świętosławskiej), zaprasza Aquanet

Pszczoły – jak powstaje miód czyli warsztaty pszczelarskie dla najmłodszych,  godz. 12.00 i 16.00, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

Wieprzowina Złotnicka, warsztaty z Sebastianem Gołębiewskim, zaprasza ARR, godz. 12.00 i 16.00, Restauracja Toga (bezpłatnie, obowiązują zapisy*)

Dzika kuchnia, Naturalnie Dookoła Poznania –  gotowanie z użyciem dziko rosnących ziół i roślin, prowadzi Krystyna Stepczyńska-Szymczak, godz. 13.00, Museum Cafe (wstęp wolny)

Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, godz. 13.00 – 17.00, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

Regionalne inspiracje w kuchni fusion – obiad life cooking z Krystianem Szopką i Pawłem Lorochem, godz. 14.00, Restauracja Fusion Hotelu Sheraton (bilety: 95 zł*)

Andrzej Fiedoruk, „Duch Puszczy a Szwendaczek. Bimber a destylat – sprawa polska!”, spotkanie autorskie, godz. 19.00, Museum Cafe

Trzy Znaki Smaku z Grzegorzem Łapanowskim – pokazy i degustacje, stoisko promocyjne Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku (okolice Pałacu Działyńskich)

Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bohdanowicz, stoisko promocyjne Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku

Aquanet w kuchni  Maryla Musidłowska gotuje na stoisku firmy Aquanet

Wieprzowina PQS – prezentacje i degustacje na stoisku PQS (okolice ul. Wronieckiej)

SCENA FESTIWALU

12.30 – 13.00 ceremonia wręczenia nagród IV Poznański Bieg Kelnerów VineBridge

13.00 – 14.30 pokazy kulinarne

14.30 – 16.00 Naturalnie Dookoła Poznania, prezentacje kulinarne Powiatu Poznańskiego oraz wręczenie certyfikatu wpisu „Bambrzoka” na Listę Produktów Regionalnych.

16.00 – 22.00 koncerty: Kwartet Saksofonowy „Naturalni”, Wojciech Korda z zespołem, „melodie wielkopolskie na kwartet jazzowy” – Kwartet Katarzyna Stroińska-Sierant, Żuki Rock & Roll Band

NIEDZIELA – 18 SIERPNIA

WARSZTATY, LABORATORIA I INNE:

Zagadkowe Laboratoria Smaku dla Dzieci – Wymyślanki, godz. 10.30 i 12.30, Reforma  Studio (bilety 25zł*), FB: REforma Studio

Śniadanie nad Wartą, śniadaniowy piknik nad Wartą, godz. 11.00 (spotykamy się w Parku nad Wartą pomiędzy mostami Św. Rocha a Królowej Jadwigi, od strony starego miasta, szczegóły: FB: Śniadanie nad Wartą

Warsztaty rękodzieła artystycznego, godz. 11, 13, 15, 17, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

Laboratorium Smaku – Świnia Złotnicka i wędliny długo dojrzewające. Jacek Nowicki i Prof. Janusz Buczyński – pokaz rozbioru, wykład, degustacja, godz. 12.00

Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych 13.00 – 17.00, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

Japońskie Słodycze, spotkanie autorskie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, godz. 14.00, Museum Cafe

Wieprzowina PQS – prezentacje i degustacje na stoisku PQS (okolice ul. Wronieckiej)

Tygiel na Rynku – specjalna, festiwalowa edycja poznańskiego Targowiska Regionalnej Żywności (www.fb.com/TygielbyREforma)

 

* BILETY NA WYDARZENIA BILETOWANE DOSTĘPNE w miejscach ich realizacji. Szczegółowe informacje o cenach, dostępności i rezerwacji biletów na www.ofds.pl, pod nr tel. 792 613 158