Dla Stowarzyszenia Kucharzy Polskich był to bardzo intensywny rok. Współorganizowali i brali udział w takich wydarzeniach jak, m.in.: Szkolenia w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku, realizowane także w ramach projektów współfinansowanych z funduszy UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego odbywają się przez cały rok: Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu, „Patissier & Chocolatier” – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu.
Co miesięczne spotkania członków SKP w Pomorskiej Akademii Kulinarnej
Styczeń – Październik – Treningi „Pomerania-Culinary Team of Poland”
Styczeń – sprawy organizacyjne Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Luty – pokaz nowoczesnej kuchni z wykorzystaniem baz Śmietanowych QimiQ
Marzec – szkolenie kulinarne – mięsa konfitowane w głębokim tłuszczu
Kwiecień – pokaz kulinarny „Kawior czarny i czerwony”
Maj – szkolenie – „Ciasta i desery”
Czerwiec – pokaz kulinarny – „Zakąski z ryb i owoców morza”
Lipiec – Sierpień – Przerwa Wakacyjna
Wrzesień – pokaz kulinarny „ Tradycyjne dania z dziczyzny”
Październik – szkolenie kulinarne” Płaskorzeźby owocowe i warzywne”
Listopad – szkolenie kulinarne „ Tradycyjne dania z gęsi Dembogórskiej”
8 stycznia
XX finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
25 czerwca
Spotkanie Olimpijskiej Drużyny Kucharzy „Pomerania-Culinary Team of Poland” z Prezydentem Lechem Wałęsą, Biuro Lecha Wałęsy
29 czerwca
Festiwal Dobrego Humoru
Pokazy w grillowaniu ryb i mięsa
14 lipca
IX Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ – Dorszowe Żniwa na Zamku Gniew w Gniewie
14 lipca 2012 roku u podnóży krzyżackiego Zamku w Gniewie odbyły się po raz IX Międzynarodowe Mistrzostwa Polski-Dorszowe Żniwa. To niezwykłe miejsce spowodowało, że podczas całych Mistrzostw panowała niesamowita atmosfera, utrzymana w klimacie średniowiecza. Od dziewięciu lat konkurs promuje sztukę kulinarną, integruje środowisko gastronomiczne i popularyzuje tradycję kulinarną Kaszub.
15 lipca
Pokazy kulinarne w trakcie XIV Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu w Jantarze
Gotowanie Zupy Bursztynowej wraz z plażowiczami oraz Marszałkiem Senatu RP Panem Bogdanem Borusewiczem
5 sierpnia
„Pomorskie Smaki”, Dług Targ
Z Marszałkiem Województwa Pomorskiego Mieczysławem Strukiem gotowali Zupę Bursztynową
18 sierpnia
XVI Święto Ryby w Słupsku
Członkowie SKP zorganizowali konkurs kulinarny podczas Święta Ryby
10 września
Prezentacja Olimpijskiej Drużyny Kucharzy „Pomerania-Culinary Team of Poland” na PGE ARENA z udziałem, m.in.: Prezydenta Lecha Wałęsy, Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka, Sekretarz miasta Gdańska Danuty Janczarek, Przewodniczącego Rady Miasta Gdańska Bogdana Oleszka, Poseł Iwony Guzowskiej, Posła Jerzego Borowczaka, Franciszka Potulskiego (w imieniu Przewodniczącego SLD Pana Leszka Millera)
Prezentacja Dryżyny i wręczenie dokumentów nominacyjnych, a także przyznanie Honorowych Członkostw SKP – Legitymacja nr 1 Lech Wałęsa, Legitymacja nr 2 Mieczysław Struk, Legitymacja nr 3 Wojewoda Pomorski Ryszard Stachurski, Legitymacja nr 4 Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz
21 września
Przedstawiciele Amerykańskich Biur Podróży w Pomorskiej Akademii Kulinarnej
Razem gotowaliśmy przysmaki kuchni pomorskiej i polskiej: zrazy po staropolsku z razowym chlebem, zrazy z karkówki z czerwoną kapustą i rodzynkami, gołąbki mięsne i gołąbki z ryb w sosie pomidorowym, pierogi z mięsem i pierogi z kaszanką, golonka pieczona w piwie jęczmiennym i miodzie, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, sernik waniliowy, makowiec. Wspaniała zabawa i integracja. Amerykanie byli pozytywnie zaskoczeni naszymi smakami.
24-25 września
Konferencja-Patissier & Chocolatier – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu Mistrzowie Nauczycielom Zawodu na Zamku Gniew w Gniewie
6 października
XXIII Olimpiada Kulinarna w Erfurcie – 4 miejsce
Do Olimpiady przygotowywaliśmy się bardzo intensywnie. Od sierpnia 2012 roku trenowaliśmy trzy razy w tygodniu: w każdy poniedziałek, środę a także w weekend. Tuż przed wyjazdem na Olimpiadę w PAK byliśmy codziennie po 18 godzin. Wykonywaliśmy ostatnie próby naszych potraw doprawiając ostatecznie nasze dania pod względem prawidłowego za żelowania wszystkich elementów składających się na danie.
Na Olimpiadzie zajęliśmy wyróżnienie i dyplom Wynik, który osiągnęliśmy jest bardzo dobry choć żal, że do brązowego medalu zabrakło nam 2 punktów w skali 100 punktowej.
Na Olimpiadzie byliśmy bardzo dobrze przygotowani organizacyjnie: Własna kuchnia-chłodnia, dzięki firmie IGLOTEX, Porcelanowe naczynia, na których prezentowaliśmy swoje dania, dzięki firmie VILLEROY&BOCH, Profesjonalne stroje kucharskie oraz kurtki dzięki firmie ChemaN i Profesjonalne oraz kurtki dzięki firmie Kruszwica-Bunge
13 października
Otwarcie zabytkowej Kuźni w Gdańsku Oruni
Gotowanie Zupy Dyniowej z młodzieżą biorącą udział w szkoleniu
14 października
I Bieg Oliwski
Częstowanie startujących i kibiców kapuśniakiem oraz krupnikiem
22 października
Spotkanie Olimpijskiej Drużyny Kucharzy „Pomerania-Culinary Team of Poland” w Pomorskiej Akademii Kulinarnej podczas którego powstawał kalendarz na 2013 rok
26 października
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012″
Honorowy Patronat Stowarzyszenia Kucharzy Polskich