Rok 2012 –  Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

Newsy

Rok 2012 – Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

06 grudnia 2012

Dla Stowarzyszenia Kucharzy Polskich był to bardzo intensywny rok. Współorganizowali i brali udział w takich wydarzeniach jak, m.in.: Szkolenia w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku, realizowane także  w ramach projektów współfinansowanych z funduszy UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego odbywają się przez cały rok: Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu, „Patissier & Chocolatier” – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu.

 Co miesięczne spotkania członków SKP w Pomorskiej Akademii Kulinarnej

Styczeń – Październik – Treningi „Pomerania-Culinary Team of Poland”

Styczeń – sprawy organizacyjne Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Luty – pokaz nowoczesnej kuchni z wykorzystaniem baz Śmietanowych QimiQ

Marzec – szkolenie kulinarne – mięsa  konfitowane w głębokim tłuszczu

Kwiecień – pokaz kulinarny „Kawior czarny i czerwony”

Maj – szkolenie – „Ciasta i desery”

Czerwiec – pokaz kulinarny – „Zakąski z ryb i owoców morza”

Lipiec – Sierpień – Przerwa Wakacyjna

Wrzesień –  pokaz kulinarny „ Tradycyjne dania z dziczyzny”

Październik – szkolenie kulinarne” Płaskorzeźby owocowe i warzywne”

Listopad – szkolenie kulinarne „ Tradycyjne dania z gęsi Dembogórskiej”

8 stycznia

XX finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

25 czerwca

Spotkanie Olimpijskiej Drużyny Kucharzy „Pomerania-Culinary Team of Poland” z Prezydentem Lechem Wałęsą, Biuro Lecha Wałęsy

29 czerwca

Festiwal Dobrego Humoru

Pokazy w grillowaniu ryb i mięsa

14 lipca

IX Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ – Dorszowe Żniwa na Zamku Gniew   w Gniewie

14 lipca 2012 roku u podnóży krzyżackiego Zamku w Gniewie odbyły się po raz IX Międzynarodowe Mistrzostwa Polski-Dorszowe Żniwa. To niezwykłe miejsce spowodowało, że podczas całych Mistrzostw panowała niesamowita atmosfera, utrzymana w klimacie średniowiecza. Od dziewięciu lat konkurs promuje sztukę kulinarną, integruje środowisko gastronomiczne i popularyzuje tradycję kulinarną Kaszub.

15 lipca

Pokazy kulinarne w trakcie XIV Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu w Jantarze

Gotowanie Zupy Bursztynowej wraz z plażowiczami oraz Marszałkiem Senatu RP Panem Bogdanem Borusewiczem

 5 sierpnia

„Pomorskie Smaki”, Dług Targ

Z Marszałkiem Województwa Pomorskiego Mieczysławem Strukiem gotowali Zupę Bursztynową

 18 sierpnia

XVI Święto Ryby w Słupsku

Członkowie SKP zorganizowali konkurs kulinarny podczas Święta Ryby

 10 września

Prezentacja Olimpijskiej Drużyny Kucharzy „Pomerania-Culinary Team of Poland” na PGE ARENA z udziałem, m.in.: Prezydenta Lecha Wałęsy, Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka, Sekretarz miasta Gdańska Danuty Janczarek, Przewodniczącego Rady Miasta Gdańska  Bogdana Oleszka, Poseł Iwony Guzowskiej, Posła Jerzego Borowczaka, Franciszka Potulskiego (w imieniu Przewodniczącego SLD Pana Leszka Millera)

Prezentacja Dryżyny i wręczenie dokumentów nominacyjnych, a także przyznanie Honorowych Członkostw SKP – Legitymacja nr 1 Lech Wałęsa, Legitymacja nr 2 Mieczysław Struk, Legitymacja nr 3 Wojewoda Pomorski Ryszard Stachurski, Legitymacja nr 4 Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz

 21 września

Przedstawiciele Amerykańskich Biur Podróży w Pomorskiej Akademii Kulinarnej

Razem gotowaliśmy przysmaki kuchni pomorskiej i polskiej: zrazy po staropolsku z razowym chlebem, zrazy z karkówki z czerwoną kapustą i rodzynkami, gołąbki mięsne i gołąbki z ryb   w sosie pomidorowym, pierogi z mięsem i pierogi z kaszanką, golonka pieczona w piwie jęczmiennym i miodzie, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, sernik waniliowy, makowiec. Wspaniała zabawa i integracja. Amerykanie byli pozytywnie zaskoczeni naszymi smakami.

24-25 września

Konferencja-Patissier & Chocolatier – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu Mistrzowie Nauczycielom Zawodu na Zamku Gniew w Gniewie

6 października

XXIII Olimpiada Kulinarna w Erfurcie – 4 miejsce

Do Olimpiady przygotowywaliśmy się bardzo intensywnie. Od sierpnia 2012 roku trenowaliśmy trzy razy w tygodniu: w każdy poniedziałek, środę a także w weekend. Tuż przed wyjazdem na Olimpiadę w PAK byliśmy codziennie po 18 godzin. Wykonywaliśmy ostatnie próby naszych potraw doprawiając ostatecznie nasze dania pod względem prawidłowego za żelowania wszystkich elementów składających się na danie.

Na Olimpiadzie zajęliśmy wyróżnienie i dyplom Wynik, który osiągnęliśmy jest bardzo dobry choć żal, że do brązowego medalu zabrakło nam 2 punktów w skali 100 punktowej.

Na Olimpiadzie byliśmy bardzo dobrze przygotowani organizacyjnie: Własna kuchnia-chłodnia, dzięki firmie IGLOTEX, Porcelanowe naczynia, na których prezentowaliśmy swoje dania, dzięki firmie VILLEROY&BOCH, Profesjonalne stroje kucharskie oraz kurtki dzięki firmie ChemaN i Profesjonalne oraz kurtki dzięki firmie Kruszwica-Bunge

13 października

Otwarcie zabytkowej Kuźni w Gdańsku Oruni

Gotowanie Zupy Dyniowej z młodzieżą biorącą udział w szkoleniu

14 października

I Bieg Oliwski

Częstowanie startujących i kibiców kapuśniakiem oraz krupnikiem

22 października

Spotkanie Olimpijskiej Drużyny  Kucharzy „Pomerania-Culinary Team of Poland”                w Pomorskiej Akademii Kulinarnej podczas którego powstawał kalendarz na 2013 rok

 26 października

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012″

Honorowy Patronat Stowarzyszenia Kucharzy Polskich