Święta Bożego Narodzenia kojarzone z ciepłą, domową atmosferą przy rodzinnym stole, można spędzić także w restauracji, która oprócz serwowania pysznych, tradycyjnych potraw posiada w swoim menu informacje na temat wartości odżywczej dań. Dzięki Programowi Menu Bez Tajemnic takich lokali gastronomicznych jest w Polsce coraz więcej. Program odkrywa przed Polakami więcej cennych informacji na temat menu.
W domu czy restauracji?
Boże Narodzenie to magiczne święta pełne dobrych emocji. To czas niezwykłej, świątecznej atmosfery i okazja do spotkania się z najbliższymi wokół odświętnie przystrojonego stołu, na którym czekają potrawy, kuszące swoim wyglądem i aromatem. Jedzenie jest bowiem bardzo ważnym elementem świąt. Podczas Wigilii spożywamy 12 potraw, które nawiązują do 12 miesięcy w roku. Najbardziej charakterystycznymi daniami są: barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa, ryby, a w szczególności karp, pierogi z kapustą i grzybami oraz przysmaki z suszonych owoców, czyli kompot.
Dziś już nikogo nie dziwi, że w pierwszy i drugi dzień świąt wiele rodzin wybiera się na obiad do restauracji, które serwują świąteczne potrawy. Lokale gastronomiczne są w okresie świątecznym niezwykle urokliwe. Właściciele restauracji przystrajają wnętrza różnymi ozdobami , natomiast z głośników wewnątrz pomieszczeń słychać kolędy.
„Jeśli wybieracie się do restauracji na świąteczny posiłek, pamiętajcie o tym, że są miejsca, gdzie oprócz smacznego jedzenia można dowiedzieć się więcej na temat serwowanych dań, a konkretnie uzyskać informację o ich wartości odżywczej. Taki lokal gastronomiczny można wyszukać na stronie www.menubeztajemnic.pl, będącej skarbnicą wiedzy na temat Programu Menu Bez Tajemnic, który zachęca restauratorów do zamieszczania w menu takich informacji, jak np. zawartość tłuszczów, soli, błonnika węglowodanów w daniu – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec Unilever, ekspert Programu Menu Bez Tajemnic. Jeśli natomiast lokal nie posiada w menu takich informacji, nie bójcie się zapytać kelnera o to, w jaki sposób danie było przygotowane i poprosić o zdrowszą propozycję” – dodaje Iwonna Niegowska
Wybierz to, co zdrowsze na talerzu
Inspiracją do stworzenia Programu Menu Bez Tajemnic, którego organizatorem jest Unilever Food Solutions, stało się światowe badanie Word Menu Report. Wynika z niego, że goście lokali gastronomicznych są coraz bardziej świadomi zdrowego stylu życia i chcą podążać w tym kierunku. Te dane dotyczą również Polski.
„Chcemy, aby jak najwięcej lokali gastronomicznych dowiedziało się o Programie i przyłączyło się do nas. Dzięki informowaniu gości o wartości odżywczej potraw, restauratorzy odpowiadają na ich potrzebę zdrowszego odżywiania się. Ponadto lokal może zyskać nowych klientów i wyróżnić się na rynku” – komentuje Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations Unilever Food Solutions
Jak jeść, aby smakowicie wspominać święta?
Tradycja Wigilii nakazuje przygotowanie 12 potraw, w dodatku każdy uczestnik wieczerzy powinien spróbować wszystkich dań. Kolejne dni świąteczne także są obfite w różnego rodzaju potrawy. Oprócz posiłków głównych, biesiadnicy mogą raczyć się różnymi świątecznymi ciastami, takimi jak makowce, pierniki i babki. Kuchnia Polska nie należy, niestety do tych niskokalorycznych. Zatem, jak jeść, aby się nie przejeść?
- Nakładaj sobie małe porce i jedz powoli.
- Wstawaj od stołu. Ruch to przyjaciel człowieka i nie zapominaj o tym. Po wieczerzy czy innym spotkaniu świątecznym pójdź na spacer, wpłynie to pozytywnie na Twój układ trawienny i samopoczucie. Świeże powietrze ożywi każdego najedzonego smakosza.
- Nie przesadzaj z deserem.
- Przygotowując dania, pamiętaj o zastąpieniu produktów mniej kalorycznymi bądź z mniejszą zawartością tłuszczu, np.: w miejsce śmietany użyj kefiru,
- Nie pij „pustych kalorii” w gazowanych i słodzonych napojach.
- Rybę, zamiast usmażyć, można upiec albo ugotować – będzie równie pyszna.
Po więcej informacji zapraszamy na www.menubeztajemnic.pl oraz na fanpage Tajemnice restauracji na Facebooku.