W marcu ruszy III edycja autorskiego konkursu mistrza kulinarnego Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011″. Do rywalizacji o zaszczytny tytuł staną młodzi adepci sztuki kulinarnej, a zwycięzców wyłoni jury konkursowe, w którym zasiądą najlepsi szefowie kuchni, krytycy kulinarni oraz gwiazdy show biznesu. Konkurs odbędzie w drugim dniu XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych Euro Gastro, organizowanych w dniach 23-25 marca 2011 r. w Warszawie.
“Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością, ponieważ wyznacznikami ich prac są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo.
Do walki o miano “Kulinarny Talent 2011” przystąpią młodzi kucharze, którzy nie ukończyli 23 roku życia. Muszą mieć już na swoim koncie znaczące osiągnięcia i wykazywać talent kulinarny, bo do zgłoszenia w konkursie wymagana jest rekomendacja doświadczonego szefa kuchni. Na laureatów, oprócz prestiżowego tytułu, czeka wiele atrakcyjnych nagród.
XV Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Euro Gastro odbędą się w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56C w Warszawie. Honorowy patronat nad jubileuszową edycją targów objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak.