Robert Sowa gościem Rydzewskiej Majówki

Newsy

Robert Sowa gościem Rydzewskiej Majówki

10 maja 2011

30 kwietnia br. nad brzegiem uroczego mazurskiego jeziora Bocznego już po raz 11 odbyła się Rydzewska Majówka. Impreza organizowana w Gospodzie pod Czarnym Łabędziem przyciągnęła miłośników regionalnej kuchni, rękodzieła artystycznego i dobrej zabawy.

Jak co roku największe emocje wzbudził konkurs kulinarny na „Potrawę z Mazurskiej Ryby”, którego głównym produktem był podczas tegorocznej edycji sum. Potrawy oceniali organizatorzy imprezy pod przewodnictwem mistrza kulinarnego Roberta Sowy.

Celem konkursu jest pokazanie lokalnej społeczności i turystom, jak duży potencjał tkwi w tradycyjnej kuchni regionu oraz ocalenie od zapomnienia przepisów i potraw naszych przodków. Do konkursu może przystąpić każdy, kto zna unikatowy przepis dotyczący mazurskiej ryby. Mogą to być osoby prywatne, a także gospody, hotele i zajazdy, czy Koła Gospodyń Wiejskich.

W kulinarnych zmaganiach  wzięło udział 7 ekip:

– Halina Piwowarczyk („Panorama” z Rydzewa)

– Ośrodek AZS WILKASY

– Sylwia Grzybowska („Złoty Spichlerz” z Rydzewa)

–  Marta Wąsiakowska i Jolanta Kawałko („Stara Kuźnia” z Przykopu)

– Paweł Oliwniak

– Mirek Radomski („Marina Lester Fish” z Rydzewa)

– Janina Radomska reprezentująca Sołectwo Rydzewo

Pierwsze miejsce zajął sum przygotowany przez Martę Wąsiakowską i Jolantę Kawałko reprezentujące „Starą Kuźnię” w Przykopie. Drugie miejsce wywalczyła potrawa autorstwa Haliny Piwowarczyk z pensjonatu „Panorama” w Rydzewie, a na trzecim miejscu uplasowała się Janina Radomska, reprezentująca Sołectwo Rydzewo. Uczestnicy otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe i książki kulinarne Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego” z dedykacją autora.

Pomysłodawczynią konkursu kulinarnego z Mazurskiej Spiżarni oraz Rydzewskiej Majówki jest właścicielka „Gospody pod Czarnym Łabędziem” – Selwina Nowakowska, która w swojej filozofii prowadzenia restauracji opiera się na tradycyjnej kuchni Warmii i Mazur oraz na kulinariach litewskich. Wszystkie produkty i surowce wykorzystywane w restauracji pochodzą od lokalnych dostawców i producentów, i są ekologiczne.

Organizatorzy Rydzewskiej Majówki 2011 przygotowali dla odwiedzających imprezę mnóstwo atrakcji, m.in.:

– Jarmark Staroci i Rękodzieła, który skupił miłośników staroci z duszą, rzeźby, malarstwa, wyrobów wiklinowych oraz pachnących regionalnych przysmaków, miodów i nalewek. Na dzieci czekały natomiast kolorowe lizaki i urocze drewniane koguciki.

– Konkurs Kapel Ludowych i Zespołów Śpiewaczych propagujący twórczość muzyki ludowej oraz integrujący przedstawicieli różnych kultur zamieszkujących region Polski Północno-Wschodniej (Mazurów, Warmiaków, Kurpiaków, Podlasian i Suwalan, jak również mniejszości litewskie, ukraińskie, niemieckie i białoruskie)

– Mistrzostwa Świata w Rżeniu Mazurskiego Konia – konkurs skierowany do odważnej publiczności polegający na jak najwierniejszym imitowaniu odgłosu rżenia konia. Dźwiękom wydawanym przez uczestników towarzyszyła wspaniała zabawa i ogromne pokłady dobrego humoru.

Podczas Rydzewskiej Majówki odbywały się także liczne konkursy dla publiczności z atrakcyjnymi nagrodami. Można było również spróbować swoich sił w wypalaniu wyrobów glinianych, w co z przyjemnością zaangażował się Robert Sowa oraz zobaczyć prezentację tkania na krośnie.