30 kwietnia br. nad brzegiem uroczego mazurskiego jeziora Bocznego już po raz 11 odbyła się Rydzewska Majówka. Impreza organizowana w Gospodzie pod Czarnym Łabędziem przyciągnęła miłośników regionalnej kuchni, rękodzieła artystycznego i dobrej zabawy.
Jak co roku największe emocje wzbudził konkurs kulinarny na „Potrawę z Mazurskiej Ryby”, którego głównym produktem był podczas tegorocznej edycji sum. Potrawy oceniali organizatorzy imprezy pod przewodnictwem mistrza kulinarnego Roberta Sowy.
Celem konkursu jest pokazanie lokalnej społeczności i turystom, jak duży potencjał tkwi w tradycyjnej kuchni regionu oraz ocalenie od zapomnienia przepisów i potraw naszych przodków. Do konkursu może przystąpić każdy, kto zna unikatowy przepis dotyczący mazurskiej ryby. Mogą to być osoby prywatne, a także gospody, hotele i zajazdy, czy Koła Gospodyń Wiejskich.
W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 7 ekip:
– Halina Piwowarczyk („Panorama” z Rydzewa)
– Ośrodek AZS WILKASY
– Sylwia Grzybowska („Złoty Spichlerz” z Rydzewa)
– Marta Wąsiakowska i Jolanta Kawałko („Stara Kuźnia” z Przykopu)
– Paweł Oliwniak
– Mirek Radomski („Marina Lester Fish” z Rydzewa)
– Janina Radomska reprezentująca Sołectwo Rydzewo
Pierwsze miejsce zajął sum przygotowany przez Martę Wąsiakowską i Jolantę Kawałko reprezentujące „Starą Kuźnię” w Przykopie. Drugie miejsce wywalczyła potrawa autorstwa Haliny Piwowarczyk z pensjonatu „Panorama” w Rydzewie, a na trzecim miejscu uplasowała się Janina Radomska, reprezentująca Sołectwo Rydzewo. Uczestnicy otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe i książki kulinarne Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego” z dedykacją autora.
Pomysłodawczynią konkursu kulinarnego z Mazurskiej Spiżarni oraz Rydzewskiej Majówki jest właścicielka „Gospody pod Czarnym Łabędziem” – Selwina Nowakowska, która w swojej filozofii prowadzenia restauracji opiera się na tradycyjnej kuchni Warmii i Mazur oraz na kulinariach litewskich. Wszystkie produkty i surowce wykorzystywane w restauracji pochodzą od lokalnych dostawców i producentów, i są ekologiczne.
Organizatorzy Rydzewskiej Majówki 2011 przygotowali dla odwiedzających imprezę mnóstwo atrakcji, m.in.:
– Jarmark Staroci i Rękodzieła, który skupił miłośników staroci z duszą, rzeźby, malarstwa, wyrobów wiklinowych oraz pachnących regionalnych przysmaków, miodów i nalewek. Na dzieci czekały natomiast kolorowe lizaki i urocze drewniane koguciki.
– Konkurs Kapel Ludowych i Zespołów Śpiewaczych propagujący twórczość muzyki ludowej oraz integrujący przedstawicieli różnych kultur zamieszkujących region Polski Północno-Wschodniej (Mazurów, Warmiaków, Kurpiaków, Podlasian i Suwalan, jak również mniejszości litewskie, ukraińskie, niemieckie i białoruskie)
– Mistrzostwa Świata w Rżeniu Mazurskiego Konia – konkurs skierowany do odważnej publiczności polegający na jak najwierniejszym imitowaniu odgłosu rżenia konia. Dźwiękom wydawanym przez uczestników towarzyszyła wspaniała zabawa i ogromne pokłady dobrego humoru.
Podczas Rydzewskiej Majówki odbywały się także liczne konkursy dla publiczności z atrakcyjnymi nagrodami. Można było również spróbować swoich sił w wypalaniu wyrobów glinianych, w co z przyjemnością zaangażował się Robert Sowa oraz zobaczyć prezentację tkania na krośnie.