Robert Skubisz o Kinie Kulinarnym podczas Transatlantyku

Wydarzenia

Robert Skubisz o Kinie Kulinarnym podczas Transatlantyku

12 lipca 2017

Organizatorzy odbywającego się w dniach 14-21 lipca łódzkiego Festiwalu Filmowego Transatlantyk po raz siódmy zapraszają swoich widzów na niecodzienną filmową podróż szlakiem wyznaczonym przez mistrzów kuchni w ramach cyklu Kina Kulinarnego. We współpracy z kuratorem sekcji Kulinarisches Kino międzynarodowego festiwalu filmowego w Berlinie, Thomasem Struckiem, zostanie zaprezentowana wyjątkowa selekcja filmów nawiązujących do tematyki związanej z gotowaniem. Będą to cztery znakomite filmy dokumentalne oraz jeden film fabularny, które poprzez pryzmat kulinariów pokazują ludzkie wzloty i upadki, radości i całą paletę innych, towarzyszących nam w życiu emocji.

– Kino kulinarne jest dla nas elementem filozofii życia. To nie tylko pokazanie filmu i ugotowanie kolacji nim inspirowanej. To powrót do jedzenia archaicznego, w dobrym tego słowa znaczeniu, do żywności wolnej od chemii i GMO, do jedzenia, które jest też powodem do spotkania bez pośpiechu – mówi Dyrektor Transatlantyk Festivalu, Jan A.P. Kaczmarek. Przez prezentację starannie wyselekcjonowanych obrazów inspirujemy widzów i zachęcamy do szukania z nami pasji – tak w kinie, jak i na talerzu.

Integralną częścią każdego seansu będzie uroczysta, nawiązująca do tematyki danego filmu kolacja, na którą widzowie zostaną zaproszeni zaraz po zakończeniu projekcji. Inspirowane obrazami filmowymi kolacje przygotują w tym roku: Wojciech Modest Amaro, Katarzyna Daniłowicz, Robert Skubisz, Sebastian Krauzowicz, Tomasz Purol i Mariusz Pieterwas. Każdy z szefów zaprezentuje autorskie menu będące rozwinięciem pokazu filmowego. Jak co roku managerem kuchni jest Patryk Dziamski, za serwis odpowiada Tomasz Tarkowski. Dodatkową wartością wieczoru są dyskusje z twórcami sztuki filmowej i kulinarnej.

O filmie „Monsieur Mayonnaise” oraz pracy nad koncepcją inspirowanego tym dokumentem menu opowiada Robert Skubisz, Szef Kuchni warszawskiej restauracji Amber Room.

– „Monsieur Mayonnaise” to film dziwny, trudny ale jednocześnie bardzo ciekawy i ciepły w wymowie. Opowiada historię podróży sentymentalnej jego twórcy, malarza i reżysera – Philippe’a Mora, śladami fascynującej historii jego rodziców. Nie chcę zdradzać szczegółów tego filmu, w skrócie można powiedzieć że to historia walki z faszyzmem za pomocą bagietki z majonezem…

Właśnie obraz matki reżysera przygotowującej majonez miałem przed oczami przy komponowaniu menu tej kolacji. Tak więc jajko pojawi się w kilku odsłonach – w jednym daniu będzie głównym elementem, w pozostałych – pobocznym. Postawiłem też na bogatą kolorystykę potraw w nawiązaniu do obrazów, które podczas swojej podróży tworzy narrator. Postawiłem też na naturalność, nie chciałem, żeby to jedzenie było sztuczne czy molekularne. Chcę stworzyć comfort food podane w sposób bardzo przyjazny i przyjemny. Skupię się na produktach polskich, wegetariańskich oraz wegańskich, z których wyciągniemy naturalne kolory i połączymy w ciekawy sposób. Mam nadzieję, że w całości uda się stworzyć bardzo ciekawą podróż kulinarną korespondującą z tematyką filmu.

Dla nas jako uczestników tego projektu to ogromne przeżycie gastronomiczne. Będziemy ze sobą w pewnym sensie rywalizować, ale także i podpatrywać nasze działania a na końcu będziemy sobie pomagać nawzajem. To konieczne w momencie kiedy trzeba wyserwować około 1000 posiłków (każde menu będzie się składać z pięciu dań serwowanych 200 gościom) – będzie tam w sumie około 40 kucharzy, którzy spędzą ze sobą dużo czasu.

To także bardzo ważne wydarzenie w kontekście propagowania na świecie polskiej gastronomii jak i twórczości poszczególnych szefów kuchni. Każdy z uczestników będzie miał szansę zaprezentować swoje umiejętności i wizję nowej grupie klientów, która być może dzięki temu pojawi się w jego restauracji i spróbuje potraw z menu. Daje nam to także jako twórcom możliwość poeksperymentowania, zaprezentowania czegoś odmiennego od naszej regularnej działalności. Jak co roku, grono szefów kuchni jest bardzo ciekawe – liczę na wiele inspiracji oraz okazji do interesujących dyskusji – mówi Robert Skubisz, Szef Kuchni warszawskiej restauracji Amber Room.

Projekcje z cyklu Kino Kulinarne odbędą się w dniach 14-19 lipca w Łodzi, na kolację goście zostaną zaproszeni do klimatycznej przestrzeni EC1 Łódź. 

Tekst: Magdalena Mirowska

Fot. Arch. Robert Skubisz