Robert Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: Zmiana zaczyna się na talerzu

Aktualności

Robert Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: Zmiana zaczyna się na talerzu

27 maja 2020

Świadomość społeczeństwa rośnie z dnia na dzień, a razem z nią – zapotrzebowanie na roślinne dania w restauracjach, barach i kantynach. W ramach projektu Chefs for Change, wszystkie osoby pracujące w gastronomii mogą skorzystać z darmowego wsparcia: przepisów, inspiracji, bezpłatnych szkoleń online i promocji w mediach społecznościowych.
Do bardziej roślinnego gotowania zachęca ponad dwudziestu szefów i szefowych kuchni, w tym sam Robert Makłowicz, który w krótkiej animacji opowiada o powodach, dla których kucharze z całej Polski angażują się w tytułową “zmianę”. W swoim apelu mówi m.in.:
– Będąc częścią branży gastronomicznej masz moc, by zmieniać świat i tworzyć bardziej roślinny system żywnościowy we współpracy z innymi szefami kuchni i kucharzami.
Zapytany o powody, dla których sam został ambasadorem Chefs For Change, odpowiada:
– Zawsze warto wspierać zdrowy rozsądek, a działania Chefs For Change wynikają właśnie ze zdrowego rozsądku. To nie jest kwestia ideologii. Chodzi o to, że bez zmiany naszych przyzwyczajeń możemy stracić świat taki, jaki znamy.
Sam Robert Makłowicz nie poprzestaje na słowach i na swoim kultowym już, choć bardzo młodym kanale na YouTube, pokazuje wiele roślinnych dań.
Społeczność Chefs for Change ma wyjątkowo inkluzywny charakter – tworzą ją promotorzy roślinnej kuchni oraz ponad dwudziestu ambasadorów – szefów i szefowych kuchni, kucharek i kucharzy reprezentujących różnorodne koncepty gastronomiczne, od małomiasteczkowych barów przez wakacyjne kurorty po restauracje fine dining.
Wśród nich znaleźli się m.in.:

Marcin Popielarz – Chef Patron kuchni Restauracji Biały Królik w Gdyni, Head Chef restauracji Biôłi Trus w Leśnym Dworze, Najlepszy Młody Szef Kuchni Europy Środkowo-Wschodniej wg. San Pellegrino Young Chef 2018

Maria Przybyszewska – kucharka promująca zdrowe i świadome jedzenie, która rezydowała w “Opasłym Tomie” i terminowała w słynnej kopenhaskiej Nomie

Marzena Hajn – Szefowa Kuchni Cateringu Kręgliccy

Beata Berlińska – od 15 lat kucharka w Ośrodku Wypoczynkowym “Zacisze Bis” w Koszelówce pod Płockiem

Krzysztof Konieczny – zdobywca nagrody San Pellegrino Young Chef 2019/2020 w kategorii Fine Dining Lovers, obecnie związany z restauracją “Osteria Fino”

Wciąż rosnącą listę ambasadorów można znaleźć tutaj, a wśród nich poza najwyższej klasy szefami i szefowymi kuchni można znaleźć m.in. panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzózem czy Patryka Piskorza znanego z programu MasterChef Junior – nie ma więc mowy o ograniczeniach wiekowych!
Efektem dotychczasowej współpracy jest m.in. publikacja „Przewodnik po kuchni roślinnej dla restauracji”, który zawiera prawie 100 stron przepisów, inspiracji i rekomendacji. Przewodnik można bezpłatnie pobrać pod tym linkiem.
Dla społeczności Chefs for Change prowadzona jest też seria webinarów w ramach Wirtualnej Akademii RoślinnieJemy, podczas których za darmo można wysłuchać i skonsultować się z ekspertami z branży gastronomicznej. Harmonogram szkoleń oraz nagrania są dostępne tutaj.
Wszystko wskazuje na to, że kuchnia roślinna jest kuchnią przyszłości. Dostrzegają to zarówno goście, którzy częściej wybierają bezmięsne dania, jak i Komisja Europejska, która zobowiązała się do przekazania 100 mld euro na rzecz zielonej transformacji w latach 2021-2027. Plan uwzględnia inwestycje w alternatywne, również roślinne źródła białka.
Dołącz i zostań ambasadorem!
Jeśli chcesz gotować bardziej roślinnie, możesz korzystać z darmowych źródeł wiedzy i inspiracji dostępnych na stronie www.chefsforchange.pl. Jeśli już masz w swojej ofercie wegańskie dania lub Twoja karta w całości opiera się na potrawach roślinnych, możesz zostać częścią grona ambasadorów Chefs for Change – wystarczy wypełnienie krótkiego formularza. Dzięki temu otrzymasz dodatkową formę promocji dla swojej restauracji w kanałach RoślinnieJemy i Chefs for Change oraz dołączysz do ruchu, który zmienia świat gastronomii na lepszy.

fot. Robert Makłowicz facebook