Śląska Organizacja Turystyczna tylko do 21 stycznia przyjmuje wnioski restauratorów, chcących włączyć się w działalność Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®.
Działający od października 2012 r. nowy produkt turystyczny naszego regionu tworzą lokale, posiadające w swoich kartach menu tradycyjne lokalne dania. Wszystkie zostały zakwalifikowane przez komisję ekspercką, w której udział wzięli m. in. Remigiusz Rączka czy Józef Łoskot. To oni gwarantują, że potrawy, które znalazły się w menu „Śląskie Smaki” są przyrządzone wg tradycyjnych receptur. – Na trasie Szlaku zjemy i gęsie pipki z Jury, i śląską roladę, i w – końcu – pyszną góralską kwaśnicę. Szlak pokazuje jak bogata jest kulinarna tradycja naszego województwa – mówi Remigiusz Rączka.
Jednak Szlak to nie tylko przedsięwzięcie promocyjne. – To też konkretne zyski dla przedsiębiorców. Szlak staje się rozpoznawalny – miło nam, kiedy dzwonią do nas właściciele restauracji i mówią, że odwiedzili ich turyści z naszym wydawnictwem albo wycinkiem z gazety. Dania menu „Śląskie Smaki” coraz lepiej się sprzedają. Widać, że ten produkt jest naprawdę interesujący – tłumaczy Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. Uczestniczący w nim restauratorzy mogą liczyć na działania promocyjne ŚOT – wydawnictwa, study toury, czy realizowany właśnie program telewizyjny. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że wstąpienie na Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” było dobrą decyzją.
Dokumenty zgłoszeniowe Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” można pobrać ze strony www.slaskiesmaki.pl. Informacje telefoniczne można uzyskać w Śląskiej Organizacji Turystycznej – 32 207 207 3.