RestaurantWeek® wystartował

Aktualności

RestaurantWeek® wystartował

Ruszyła jesienna edycja RestaurantWeek®! Pod hasłem #FromFoodiesForFoodies najlepsze restauracje w Polsce zapraszają na trzydaniowe menu z prezentem. Ta odsłona Festiwalu smakuje naprawdę wybitnie, bo oparta jest na rekomendacjach Foodies, którzy dzielą się swoimi kulinarnymi odkryciami i ulubionymi miejscami. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi. W tegorocznej edycji RestaurantWeek® to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę topowych restauracji, które warto poznać. Wśród nich znajdują się zarówno najciekawsze debiuty sezonu, jak i sprawdzone adresy, do których wraca się z przyjemnością. To przewodnik po smakach, które naprawdę wyróżniają się na gastronomicznej scenie Polski. Zainspiruj się wyborami #FromFoodiesForFoodies!

Insieme

Insieme to coś więcej niż restauracja – to wspólny stół, przy którym smak, radość i bliskość tworzą codzienne rytuały. W menu znajdziemy prawdziwe włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz ręcznie wyrabiane makarony. Podczas Festiwalu Goście mogą skosztować wybornych dań: na przystawkę – arancini z kaczką i serem Pecorino Romano lub z gorgonzolą, gruszką i orzechami. W roli głównej – wołowe ossobuco z pieczoną marchewką, polentą z truflą i sosem szałwiowym lub w wersji wegetariańskiej fiore di carcofi, czyli nadziewane pierożki z farszem z karczochów i parmezanu, podawane na sosie marinara. Na deser –panna cotta z figami i białą czekoladą lub babà au rum z kremem waniliowym.

Bankcook Stary Rynek

Przy Starym Rynku 68 w Poznaniu znajduje się Bankcook – restauracja, gdzie ryż, chili i egzotyczne przyprawy tworzą prawdziwą symfonię smaków. Miejsce to zachwyca przestronnym, pełnym zieleni wnętrzem oraz swobodną atmosferą, idealną zarówno na szybki lunch, jak i długą, relaksującą kolację. Podczas RestaurantWeek® Goście mogą odkryć dwa wyjątkowe menu. Menu A otwierają grzyby shimeji w tempurze z sosem chili i chrupiącym makaronem ryżowym, w daniu głównym króluje domowe curry z kurczakiem na ryżu jaśminowym, podawane z jajkiem, plastrami ogórka i sałatą, a deserem jest ciastko szczęścia z ananasem i tamaryndem. Menu B zachwyca lekkością i świeżością: pierożek z krewetkami w cieście ryżowym na sałatce z mango z sosem miętowym, warzywa w tempurze z omletem w towarzystwie sosu z podsuszanych krewetek i ryżu jaśminowego, a na deser mrożony bananowo-kokosowy przysmak z orzeszkami ziemnymi.

YSSYCZ

Przy ul. Bukowskiej 65/1 na poznańskich Jeżycach znajduje się YSSYCZ – restauracja, która łączy kuchnię międzynarodową z finezją fushion i pasją do rzemieślniczych produktów. Swobodna, casualowa atmosfera sprawia, że jest to idealne miejsce zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i spokojną kolację w wyjątkowym otoczeniu. Podczas Festiwalu restauracja serwuje dwa niezwykłe menu. Wersję A otwiera chorizo croquette – chrupiące krokiety w panko z farszem ziemniaczano-mięsnym z chorizo, podane z cytrynowym aioli i domową kiszonką. Danie główne to prawdziwa uczta: blade roast – wolno pieczona polędwica wołowa z kremem z topinamburu i pietruszki, konfitowaną cebulą na czerwonym winie, sosem demi-glace z jałowcem, chipsem z jarmużu i wędzonym burakiem. Na deser zachwyca bursztynowy kwiat – sablé z musem karmelowo-pomarańczowym, dynią i korzenną nutą kolendry. W Menu B znajdziesz: tatara z dyni hokkaido z marynowanym serem feta i dressingiem musztardowo-miodowym, ręcznie robione ravioli z borowikami i ricottą w sosie z palonego masła i świeżej szałwii z chipsem z parmezanu oraz panna cottę inaczej – z niebieską matchą, kokosowym ganache i marakują.

KYOKAI SUSHI BAR

Gdzie warto wybrać się na kuchnię azjatycką według Foodies? Odpowiedź jest jedna: KYOKAI SUSHI BAR znajdujący się przy ul. Wojskowej 4. To nowoczesny sushi bar, w którym smak staje się prawdziwą sztuką. To właśnie tutaj, od ponad 17 lat Chefowie mistrzowsko łączą japońską precyzję z azjatycką finezją, oferując dania pełne głębokich aromatów, umami i wyrafinowanych tekstur. Co w festiwalowym menu A? Agedashi tofu – złociste smażone tofu, oprószone płatkami katsuobushi, szczypiorkiem i sezamem, są też uramaki z krewetką w tempurze, marynowaną rzodkwią oshinko, sosem spicy mayo, kremowym awokado, kabayaki i prażonym sezamem o smaku kimchi. Na deser zachwyca dekonstrukcja sernika japońskiego z białą czekoladą, puree z marakui, mango i pieczonym kokosem. Menu B to szaszłyk kushikatsu ze szparagiem i cukinią w panko z sosem tonkatsu, sashimi roll z marynowanym tofu, soczystym mango, grzybkami shitake, kremowym awokado i masłem orzechowym, a na deser domowy sorbet mango z limonką, pieczonym kokosem i owocami.

W Poznaniu Foodies polecają zajrzeć jeszcze do restauracji Gusto oraz Weranda Caffe. Nie czekaj! Już dziś dołącz do ponad 2 milionów Foodies i odkrywaj nowe perełki kulinarne w swoim mieście!

Rezerwuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody!

Do wygrania są 3 piekarniki do zabudowy z funkcją PIZZA 310°C oraz 5 zestawów akcesoriów do pizzy. Zasady są proste: zarezerwuj udział w Festiwalu, w komentarzu pod postem konkursowym podziel się pomysłem na idealne danie z piekarnika Whirlpool i oznacz restaurację, w której chciałbyś je zobaczyć. Szczegóły znajdziesz na @restaurantweek_pl.

BreakfastWeek

BreakfastWeek pozwala zacząć poranek najlepiej, jak potrafisz. Od pierwszego łyka kawy po ostatni kęs popisowego śniadania możesz cieszyć się chwilą w rytmie, który lubisz, w towarzystwie Bliskich i ulubionych smaków. W tej edycji Goście mogą odkrywać śniadaniowe menu i kawy przygotowane na napojach roślinnych Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie – 35 zł + opłata rezerwacyjna 6 zł/Gość.

Rezerwacje trwają na BreakfastWeek.pl. Śniadania dostępne są w najlepszych śniadaniowniach w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, we Wrocławiu oraz na Śląsku.  BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeek®, potrwa do 19 listopada.

 

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 7 października – 19 listopada

oprac. H.Handkowska

źródło i fot.: biuro prasowe Restaurant Week