Restaurant Week – rekord

Wydarzenia

Restaurant Week – rekord

16 lipca 2020

Festiwal odbył się pod hasłem #WiwatGoście #WiwatRestauracje – świętowano w ten sposób powrót życia restauracyjnego. Klienci nie zawiedli – Festiwal cieszył się tak ogromnym zainteresowaniem, że organizatorzy postanowili przedłużyć czas jego trwania o tydzień. Wzięło w nim udział 89 917 gości oraz 348 restauracji (w tym 131 debiutujących) z 14 miast i regionów, m.in. Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa, Śląska, Lubelskiego i Podhala. Warto podkreślić, że z powodu pandemii w tej edycji Festiwalu było aż 15 dni mniej na rezerwację, a mimo to konsumentów było tylko 2,5% mniej niż rok temu.
W tej edycji został pobity także rekord wizyt w restauracji. Najwięcej, bo aż 2 781 gości odwiedziło rzeszowską restaurację Patio, ogromnym powodzeniem cieszyły się także: warszawski Syreni Śpiew Koneser (1 250 gości), katowickie ISTO (1 241), czy wrocławski OVO Bar & Restaurant (1 031).
Konsumenci mogli wybierać spośród blisko 700 specjalnie skomponowanych menu w wersji mięsnej, bezmięsnej, rybnej, wegańskiej. W ciągu 19 festiwalowych dni wydano 269 751 tys. dań, min.100 tys. koktajli i min. 85 tys. butelek Coca Coli.
Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się w dniach 28 października – 15 listopada. Na stronie www.RestaurantWeek.pl dostępne są już wcześniejsze rezerwacje. Już wkrótce wystartuje także Fine Dining Week, który potrwa od 26 sierpnia do 13 września.