Jesienna edycja RestaurantWeek® potwierdza, że polska gastronomia wciąż dynamicznie się rozwija i przyciąga coraz więcej świadomych gości. W tegorocznej odsłonie wydarzenia do grona uczestników dołączyło aż 117 debiutujących restauracji z całego kraju, które prezentują autorskie, festiwalowe menu i nowoczesne podejście do kulinarnego rzemiosła. To największe w Polsce wydarzenie promujące kulturę restauracyjną, a zarazem barometr trendów – pokazujący, w jakim kierunku zmierza scena HoReCa w sezonie jesienno-zimowym 2025. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Warszawa – Floor No.2 (Presidential Hotel)

Jedno z najbardziej eleganckich otwarć sezonu. Floor No.2 zachwyca finezją i dopracowanym menu. W zestawie A znajdziemy m.in. tatar wołowy z borowikiem, comber jagnięcy z purée truflowym i miss chocolate z białym bzem. Menu B to z kolei świeże smaki: sałatka z krewetkami, ośmiornica z sosem romesco oraz klasyczne crème brûlée. Bajeczna uczta dla zmysłów.

Wrocław – Frajda

Kreatywna interpretacja polskiej kuchni w bistro klimacie. W menu A króluje babka ziemniaczana z boczkiem, leniwe pierogi ze szpondrem i grzybami, a na deser – kasza manna z macerowanymi śliwkami. Menu B to uczta roślinna z warzywami w cieście solnym, leniwe w sosie z topinamburu i dyniową chałką z konfiturą.

Łódź – Cochise Burger&More

Amerykańska klasyka w najlepszym wydaniu! W menu A: krem z wędzonego ziemniaka, żebro wołowe w panko i grillowane brzoskwinie z kruszonką. W opcji B – carpaccio z figi, stek z dyni w miodzie i pomarańczach oraz ten sam deser, który pokocha każdy miłośnik comfort foodu.

Katowice – Restauracja Moderna

Fine dining w modernistycznym wydaniu. Menu A: krokiet z krupnioka, kaczka z kopytkami i dynią, tarta z musem borowikowym i truflą. Menu B – w wersji bezmięsnej – to panczkraut z lubczykiem, karminadel jajeczny i cytrynowy krem z bezą włoską.

Szczecin – Dzika Kuchnia

Dziczyzna w nowoczesnym wydaniu! W menu A: gulasz po myśliwsku, Burger Leśniczego z dzika i jelenia oraz lody z grzybowym pudrem i fetą. Menu B to m.in. stek z jelenia na purée truflowym oraz jeleń w malinach – tatar w zaskakującym wydaniu.

Bydgoszcz – Vidok

Nowoczesna kuchnia europejska z polskim twistem. Menu A: bulion grzybowy z ravioli z ossobuco, risotto z kaczką i kapustą modrą, deser z rokitnikiem i sorbetem z porzeczki. Menu B: carpaccio z dyni, karmazyn z emulsją ze skorupiaków oraz rokitnikowy krem z bezą włoską.

Poznań – Haveli Indian Restaurant

Aromatyczna podróż do Indii. Menu A: Chicken Pakora, Chicken Kofta Curry i Rasmalai. Menu B: Golgappa/Pani Puri, Shahi Paneer w kremowym curry i klasyczne lody kulfi z szafranem i kardamonem.

BreakfastWeek

Festiwal śniadaniowy odbywa się równolegle z RestaurantWeek® i trwa do 19 listopada.

W festiwalowej cenie można delektować się śniadaniami i kawami przygotowanymi na napojach roślinnych. Śniadania dostępne są w najlepszych lokalach w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Wrocławiu i na Śląsku.

Więcej informacji i rezerwacje:

www.BreakfastWeek.pl.

www.RestaurantWeek.pl.

Źródło i fot.: biuro prasowe RestaurantWeek®

Oprac. H.Handkowska