W ramach akcji społecznej „Menu dla diabetyka” w październiku w pięciu polskich miastach odbędą się szkolenia dla kucharzy i restauratorów. Celem spotkań jest zachęcenie właścicieli restauracji, managerów lokali i szefów kuchni do włączenia się akcję, w ramach której w menu tych miejsc pojawią się dania dedykowane diabetykom. Szkolenia odbędą się w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Poznaniu i Trójmieście.
W listopadzie na całym świecie obchodzony jest Dzień Walki z Cukrzycą. To ważny czas dla diabetyków i dyskusji o profilaktyce cukrzycowej, której istotnym elementem jest odpowiednia dieta. W tym roku organizatorzy „Menu dla diabetyka” planują zaprosić do udziału w akcji restauracje i kawiarnie z całego kraju, które na cały miesiąc wprowadzą do swoich kart dania zgodne z dietą cukrzycową oraz zostaną oznaczone logotypem „Menu dla diabetyka.”
Zaangażowanie restauracji jest niezwykle istotne. W Polsce już ponad 3 miliony ludzi ma zdiagnozowaną cukrzycę. Szacuje się, że w śród nich milion ludzi żyje nieświadomych choroby. – mówi Patrycja Rzucidło – Zając z Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą – Jest to ciągle rosnąca grupa klientów, którzy nie znajdują w menu lokali gastronomicznych oferty dostosowanej do swoich potrzeb. Celem akcji Menu dla Diabetyka jest to zmienić.”
Podczas spotkań z dietetykami i przedstawicielami Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą kucharze będą mieli okazję dowiedzieć się, jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe w potrawach. Otrzymają tez komplet materiałów dydaktycznych i możliwość konsultowania się z dietetykiem przez cały czas trwania akcji.
Udział w październikowych szkoleniach jest bezpłatny. Ilość miejsc jest ograniczona. Zapisów można dokonywać zgłaszając chęć udziału na adres mailowy: koalicja-cukrzyca@prawapacjenta.eu.
Harmonogram szkoleń:
- Łódź, 7 października 2015, godz. 11.00, Book&Cook, Budy 5 A
- Poznań, 15 października 2015, godz. 11.00, Akademia Kulinarna SPOT; Dolna Wilda 87
- Gdańsk, 21 października 2015, godz. 11.00, Restauracja Cała na Przód, Ośrodku Kultury Morskiej przy Długim Pobrzeżu