14 listopada w wybranych restauracjach i kawiarniach na terenie Polski wystartuje akcja Menu dla diabetyka.
W wydarzeniu biorą udział restauracje z: Warszawy (Słony, Cafe Kulturalna, Kawiarnia Odolany i Mili Moi), Łodzi (Lokal), Poznania( Restauracja Madagaskar), Krakowa (Studio Qulinarne), Krapkowic (Restauracja Pizzeria Maraton).
W wyżej wymienionych lokalach od 14 listopada do końca miesiąca osoby chore na cukrzycę znajdą coś dla siebie. Specjalnie dla diabetyków stworzono dania pod okiem dietetyków i edukatorów diabetologicznych.
W ramach akcji w kilku miastach Polski odbyły się warsztaty dla personelu gastronomicznego, które miały na celu pokazanie, jakich zasad należy przestrzegać, by prawidłowo przygotowywać zdrowe potrawy dla osób chorych na cukrzycę.
Dzięki tej akcji w lokalach oznaczonych logo “Menu dla diabetyka” będzie można zjeść smaczne dania przygotowane zgodne z zasadami diety cukrzycowej” – mówi Patrycja Rzucidło-Zając z Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą.
– Gotujemy dla wegetarian, wegan, alergików, małych dzieci, a teraz, dzięki udziałowi w projekcie, mamy możliwość przygotować się na potrzeby diabetyków. To ciekawe wyzwanie dla naszych kucharzy – mówi Ola Kazimierczyk, współwłaścicielka Kawiarni Odolany w Warszawie.
Organizatorem akcji jest Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą.