WOOK – sieć restauracji oferująca dania kuchni azjatyckiej, zarządzana przez Sfinks Polska – od 20 lutego wprowadza do swoich lokali nowe menu. Wśród nowości znajdą się m.in. samodzielnie komponowane przez klientów zestawy w miseczkach w dwóch rozmiarach. W nowej karcie dań pojawią się również cztery specjalne zestawy dla dwóch osób, w skład których wchodzą dania charakterystyczne dla regionalnych odmian kuchni chińskiej: Pekin, Syczuan, Kanton i Szanghai. Oprócz tego w menu znajdzie się wiele nowych potraw m.in. panierowane szczypce kraba, zupa z kaczki, kurczak w kokosie, czy słodkie bułeczki dim sum z nadzieniem śmietankowym.
– Zmieniając menu zdecydowaliśmy się nie tylko na wprowadzenie nowych dań do karty, ale również na znaczne rozszerzenie oferty zestawów dostępnych w naszych restauracjach. Dla klientów jest to wygodna forma zamawiania posiłków, a w dodatku atrakcyjniejsza cenowo niż pojedynczo dobierane miseczki. Zestawy w nowym menu różnią się nie tylko ze względu na liczbę dań wchodzących w ich skład, ale również na wielkość podawanych miseczek. To pozwala na lepszy dobór porcji, w zależności od apetytu, jak również liczby osób zamawiających. W restauracjach WOOK można samodzielnie stworzyć swój zestaw, jak również skorzystać ze specjalnie skomponowanych przez naszych kucharzy propozycji, które zabiorą klientów w kulinarną podróż po Chinach – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki zarządzającej siecią WOOK.
Zestawy do samodzielnego komponowania będą serwowane w restauracjach WOOK w dwóch rodzajach miseczek, standardowych – 180 ml i większych – 230 ml. Klienci zamawiający zestaw trzech miseczek będą mieli do wyboru danie mięsne bądź rybę, sałatkę, a do tego ryż. Standardowy zestaw będzie kosztował 14,70 zł, a większy 20,70 zł. Natomiast w zestawach czterech miseczek dodatkowo do wyboru będzie oferowana zupa, a ich ceny będą wynosiły odpowiednio 19,60 zł i 27,60 zł.
W nowym menu sieci WOOK znajdą się również specjalnie skomponowane cztery zestawy dla dwóch osób, przybliżające klientom kuchnię różnych regionów Chin. Smak łagodny i delikatny, z ograniczoną ilością przypraw będzie obecny w Zestawie Pekin, w którym nie zabraknie m.in. kaczki w mandarynkach, smażonych pierożków, naleśników z warzywami i bułek gotowanych na parze. Pikantne i ostre potrawy będą natomiast w Zestawie Syczuan, w którym pojawi się wołowina na ostro po seczuańsku, kąski kurczaka w sezamie z chili, czy kim chi – kapusta pekińska na ostro. Wyrafinowane, lekkie i orzeźwiające, ryby i owoce morza znajdą się w Zestawie Kanton, a w nim chociażby kalmary w ciemnym sosie, krewetki w panierce, a także ryba w cieście z sezamem. Kuchnię najdelikatniejszą, łagodną i słodką zaprezentuje z kolei Zestaw Szanghai wraz z makaronem sojowym z krewetkami, żeberkami wieprzowymi, czy panierowanymi szczypcami kraba. Każdy z regionalnych zestawów składający się z dziewięciu miseczek i serwowany na specjalnej obrotowej tacy będzie kosztował 55 zł.
Nowe menu pojawi się w restauracjach sieci WOOK działających w Warszawie, Poznaniu, Łodzi, Gdańsku oraz na Dolnym Śląsku – we Wrocławiu i Legnicy.