Autorska kuchnia popularnego polskiego kucharza – Karola Okrasy od września br. serwowowana jest w nowej restauracji Platter by Karol Okrasa w Hotelu InterContinental w Warszawie.
Dania Okrasy, zainspirowane podróżami po Polsce i Europie charakteryzuje nowoczesność, mimo iż smaki przewodnie zaczerpnięte są z dzieciństwa szefa kuchni. W restauracji panuje przekonanie, że „potrawa jest formą sztuki”, natomiast sam właściciel pragnie by goście każde danie traktowali jak przygodę.
W menu Jesiennym podawane są dania tj. mini pierożki z pieczoną kaczką i upaloną kaszą gryczaną zatopione w maślanej emulsji borowikowej aromatyzowanej świeżym majerankiem; pieczony jeleń w porzeczce, marynowany w likierze akacjowym, podany z pasztetem grzybowym z kaszy manny i prażonego siemienia lnianego, czy też diabeł morski z kandyzowaną cytryną na puszystej poduszce z kalafiora i sałatki z rucoli, otulony dresingiem z zielonych sałat.
Restauracja utrzymana jest w nowoczesnym, ale ciepłym, domowym stylu.
W miejscu gdzie obecnie mieści się Platter, wcześniej znajdowała się meksykańska restauracja Frida La Cocina Mexicana. InterContinental to pięciogwiazdkowy hotel zlokalizowany w samym centrum Warszawy. Jest jednym z najwyższych budynków w stolicy.