luty 2014
SPOKOJNA PRZYSTAŃ DLA SMAKOSZY
Restauracja Parkowa została otwarta w październiku 2012 roku w miejscu „dawnej” restauracji Parkowej, która istniała w Czarnkowie od przeszło 40 lat. Nowa Parkowa w rękach nowego właściciela jest esencją: nowoczesności, elegancji, wysokiej jakości usług, dobrego smaku potraw przyrządzanych z najlepszych składników. Lokal usytuowany jest w urokliwym otoczeniu parku na lekkim wzgórzu.
Klimat parku i drzew nie opuszcza nas, gdy wchodzimy do restauracji, gdzie otacza nas interesujący i oryginalny wystrój wnętrza, przypominający jesienny park, pełen ciepłych kolorów pomarańczy, brązu i zieleni.
Restauracja Parkowa oferuje dania kuchni polskiej oraz europejskiej. Potrawy, przygotowane są wyłącznie ze świeżych składników łącząc w sobie niezwykłe smaki i aromaty, wśród których każdy z gości może znaleźć coś wyjątkowego dla siebie. Wszystko, co serwuje restauracja jest tworzone z pasją i profesjonalizmem. Składniki do dań są wyselekcjonowane i dobierane z najwyższą starannością, a potrawy przygotowywane na bieżąco, bez użycia konserwantów czy ulepszaczy smaków. Dlatego warto zasiąść wygodnie w jednej z sal i przy dobrym trunku poczekać na to, co szef kuchni z wielkim staraniem specjalnie dla nas przygotowuje.
W lokalu znajdują się 3 poziomy, z których każdy ma odrębny, wyjątkowy klimat i dedykowany jest innego rodzaju spotkaniom i przyjęciom.
- Oranżeria – poziom 0: jest miejscem pełnym zieleni i ciepłej atmosfery, gdzie o każdej porze roku siedząc wygodnie można delektować się pyszną kawą obserwując otaczający restaurację park
- Sala Pomarańczowa – poziom 0: Doskonała do spotkań z przyjaciółmi, przy prawdziwej włoskiej pizzy na cienkim cieście i lemoniadzie ze świeżych cytrusów.
- Sala widokowa – I piętro: Idealne miejsce na spotkania rodzinne, romantyczne kolacje oraz przyjęcia okolicznościowe. W ciepłe dni można skorzystać ze stolików znajdujących się na tarasie z pięknym widokiem na park.
- Klub „Piwnica” – poziom -1: Stworzony z myślą o kameralnych spotkaniach w gronie przyjaciół przy zimnym piwie lub dobrej whisky. Miejsce doskonałe na rozegranie turnieju w bilard z przyjaciółmi lub do obejrzenia ekscytującego meczu w telewizji.
W piękne, cieplejsze dni goście mają możliwość zasiadania na zewnątrz restauracji w pełnym kwiatów i zieleni ogródku, gdzie przy pięknej pogodzie i śpiewie ptaków można delektować się serwowanymi potrawami. Co ważne dla zmotoryzowanych gości – restauracja posiada doskonałą lokalizację i warunki parkingowe. Ponadto jest przyjazna osobom niepełnosprawnym oraz opiekunom z dziećmi.
Rozmowa z Joanną Olejniczak,Szefowa kuchni w Restauracji Parkowa
Swoją przygodę i jednocześnie pasję, jaką jest gotowania rozpoczęła Pani w …
…rodzinnym domu. Od zawsze podglądałam i próbowałam czegoś nowego, innego i choć nie zawsze od razu udawało się stworzyć coś pysznego, to kolejne próby były coraz bardziej spełnione. Chęć gotowania skierowała mnie do szkoły gastronomicznej. Po jej ukończeniu rozpoczęłam przygodę z profesjonalnym gotowaniem.
Następnie szlify zdobywała Pani pod okiem…
… doświadczonych, służących dobrą radą i pomocą kucharzy. Starałam się być pilną uczennicą i czerpać wiedzę pełnymi garściami. Ostateczne szlify przed awansem na szefa kuchni restauracji Parkowa nabyłam w restauracji NOLITA, jednej z najlepszych restauracji w Polsce, znajdującej się w Warszawie, której szefem kuchni jest ceniony w branży gastronomicznej Jacek Grochowina. Uważam, że trudno o lepszego nauczyciela.
Filozofia jaką się Pani kieruje w restauracji?
Wszystko, co serwujemy w naszej restauracji jest tworzone z pasją i zaangażowaniem. Zasada, którą się kieruję to „świadome gotowanie” bez chemii i smakowych ulepszaczy. Chcę serwować potrawy smaczne i zdrowe. Nie ma nic bardziej motywującego dla kucharza, jak zadowolony i powracający klient.
Do jakich potraw ma Pani największy sentyment i które lubi Pani przyrządzać najbardziej?
Wszystkie serwowane w naszej restauracji! Jednakże największym sentymentem darzę kuchnię polską. Uwielbiam przyrządzać nasze tradycyjne potrawy m.in staropolski żurek z jajkiem i grzybami, barszcz z domowym pasztecikiem, ręcznie klejone przez nas pierogi, czy regionalną kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami. Interesuję się również kuchnią europejską, której potrawy mamy w naszym menu.
Skąd czerpie Pani inspiracje i gdzie szuka trendów?
Śledzę polskie i zagraniczne programy kulinarne, obserwuję dokonania i kunszt znanych na całym świecie kucharzy, przeglądam dobre książki kucharskie, a każdy nowy dzień motywuje mnie do tworzenia i odkrywania nowych smaków. Każdy gość naszej restauracji jest dla nas wyzwaniem a każdą potrawę tworzymy z ogromną starannością. Tworząc kilkudniowe Menu Szefa Kuchni poddajemy się zespołowej burzy mózgów, w poszukiwaniu nowych i ciekawych smaków oraz potraw, dzięki czemu nie popadamy w monotonię powtarzania tych samych dań każdego dnia – zamiast tego zaskakujemy stałych bywalców naszej restauracji nowymi propozycjami.
Jak z każdej restauracji, także i tu są pozycje w menu, które obowiązkowo muszą się pojawić….
Tak, nasza karta menu składa się z różnorodnych dań serwowanych przez cały rok, gdzie nie może zabraknąć rolady wołowej z kopytkami i zasmażanymi buraczkami czy golonki po bawarsku z ziemniakami w mundurkach i chrzanem. Natomiast urozmaiceniem całorocznej karty są cykliczne propozycje uwzględniające potrawy charakterystyczne dla danej pory roku. Na przykład latem serwujemy tartę ze świeżymi truskawkami oraz chłodniki i sałatki. Natomiast jesienią przygotowujemy potrawy na bazie grzybów i dyni.
Największe sukcesy kulinarne?
Nie brałam dotąd udziału w żadnym konkursie kulinarnym, wiec w tym zakresie nie mam osiągnięć ale też nie przywiązuję do tego większej wagi. Stanowisko Szefa Kuchni w renomowanej restauracji z ogromnymi możliwościami, powracający goście, praca w świetnym zgranym zespole, zawód, a raczej hobby i pasja, dzięki którym spełniam się zawodowo i robię to co kocham – to jest dla mnie największy sukces!