01-07 lipca br. w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach na Mazurach odbędą się Mistrzostwa Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013 – najwyższe rangą, po Igrzyskach Olimpijskich, zawody w tej dyscyplinie sportu na naszym globie. Ale Mistrzostwa to nie tylko święto sportu, to także wyjątkowe wydarzenie kulinarne – kuchnia na najwyższym światowym poziomie.
Molo to restauracja, jakiej jeszcze nie było – powstanie na pływającej wyspie na Jeziorze Szeląg Mały. Wyspa została utworzona specjalnie na czas Mistrzostw i tylko wtedy będzie można się na niej znaleźć. W pierwszych dniach Mistrzostw na wyspie zorganizowane zostanie boisko na wodzie, na którym odbędą się mecze pokazowe, natomiast w piątek, 5. lipca zamieni się ona w spektakularną Restaurację Molo.
W Restauracji Molo zagoszczą gwiazdy polityki, sportu, biznesu i ekranu. Serwowane dania z pewnością przejdą do historii, a wszyscy, którzy będą mieli okazję zagościć na Molo skosztują smakowitości, jakich jeszcze nie jedli. O podniebienia Gości zadbają kucharze Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.
Jak co roku na zawodach Pucharu Świata, tak i na tegorocznych Mistrzostwach Świata nie zabraknie, legendarnej wręcz, Restauracji Mistrzów by Kenwood De’Longhi, serwującej wykwintne dania kuchni polskiej. Restauracja Mistrzów to inicjatywa charyzmatycznego szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Dariusza Strucińskiego, który już od kilku lat zaprasza do Starych Jabłonek największe sławy polskiej gastronomii. Restauracja Mistrzów stała się marką samą w sobie, a zaproszeni do jej współtworzenia szefowie kuchni co roku przygotowują w Starych Jabłonkach potrawy, o których potem krążą legendy. Od wielu już lat Restaurację obejmują mecenatem firmy Kenwood i De’Longhi. O całkowite wyposażenie w zastawę stołową od najmniejszego widelczyka po wspaniałe, efektowne wyposażenie bufetów od kilku lat dba Gastro-Magic Service – niezawodny partner przy organizacji imprez na najwyższym światowym poziomie.
Ale kim byliby Mistrzowie bez Uczniów? W tym roku w Restauracji pojawi się 30. uczniów gastronomii ze szkół średnich i uczelni wyższych z Olsztyna i Warszawy, którzy pod czujnym okiem Mistrzów będą uczyć się sztuki kulinarnej. Budowanie relacji Mistrz-Uczeń to aspekt Restauracji szczególnie podkreślany przez Dariusza Strucińskiego – wieloletniego wychowawcę i niestrudzonego animatora sztuki kulinarnej wśród młodego pokolenia. Serwis kelnerski to również wolontariusze, których przeszkoli i poprowadzi Pieter Oosthuisen – dyrektor gastronomii w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, który przed zacumowaniem nad Szelągiem Małym pełnił funkcje menedżerskie, m.in. w hotelach w Londynie oraz na liniowcach Royal Caribbean Cruise.
Restauracja Mistrzów otworzy swoje podwoje w środę, 3. lipca. Tego dnia szefowie – Jarosław Uściński (właściciel i szef kuchni Restauracji Moonsfera w Warszawie) oraz Michał Pomaski (Gastro-Magic Service) przygotują dania Kuchni Kurpii. Czwartek będzie należał do Kuchni Mazowieckiej, którą zaprezentują Karol Okrasa i Łukasz Pielak, szef kuchni i zastępca szefa kuchni Restauracji Platter, w Hotelu InterContinental w Warszawie. Piątek to dzień Kuchni Kaszub i Pomorza z Grzegorzem Labudą (szef kuchni w Hotelu Grand Hotel Tiffi w Iławie) na czele.W sobotę o podniebienia Gości zadbają szefowie – Marek Widomski (założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie) i Tomasz Dziura (szef kuchni w Hotelu Galaxy w Krakowie), a Restauracją zawładną dania Kuchni Małopolskiej. W niedzielę na stołach królować będzie Kuchnia Warmii i Mazur. Tego dnia za sterami Restauracji Mistrzów stanie Dariusz Struciński, szef kuchni w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – pomysłodawca, organizator oraz dusza Restauracji Mistrzów. Jak na finał przystało to właśnie tego dnia zaprezentowana zostanie kuchnia gospodarza – kuchnia Warmii i Mazur, kuchnia Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.
Ulica polskich smaków – Made in Poland Street to kolejna gastronomiczna atrakcja Mistrzostw Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013. Pachnące wędliny, pyszne miody, aromatyczne nalewki regionalne, pieczywo na zakwasie, wędzone ryby, obwarzanki, domowe ciasta, owcze skóry, ręcznie robione słodycze – to tylko niektóre produkty, jakie pojawią się na Made in Poland Street. Goście z całego świata będą mieli okazję spróbować żywności „Made in Poland” – zdrowej, pysznej i niepowtarzalnej. Kiermasz Made in Poland Street to wyjątkowa okazja, by w jednym miejscu, a dokładniej na jednej ulicy, zasmakować tego, co w Polsce najlepsze – naturalnych produktów, pysznego jedzenia. Przez pierwszy tydzień lipca tymczasowe zameldowanie na ulicy Made in Poland Street w Starych Jabłonkach znajdą wytwórcy tradycyjnej, regionalnej żywności z różnych zakątków kraju.
Wartą podkreślenia jest inicjatywa Szefa Kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach w zakresie organizacji nietuzinkowych wydarzeń gastronomicznych. Oprócz powyższych wystarczy wspomnieć chociażby konkurs kulinarny L’Art de la cuisine Martell, Festiwal Ryby, Wędki i Muzyki „Sielawa Blues” czy cykliczne spotkania Wine&Food Day w Hotelu Anders.