Restauracja na lodowcu święci sukcesy

Newsy

Restauracja na lodowcu święci sukcesy

18 listopada 2013

Zdolności szefa kuchni Davida Kostnera oraz jego zespołu zostały docenione. Restauracja Schaufelspitz, położona na lodowcu Stubai (3000 m n.p.m.), po raz kolejny otrzymała od przewodnika kulinarnego Gault Millau 14 punktów. Dzięki temu zachowała czapkę kucharską przyznaną w poprzednim roku.

W najnowszym wydaniu przewodnika Gault Millau doceniono przystawki i dania główne serwowane przez restaurację. Za najlepsze uznano czekoladową tartę z tonkowcem wonnym i daktylami oraz lody karmelowo-bananowe. W opinii krytyków na uznanie zasługuje też jakość i elegancki wystrój górskiej restauracji.

Do przygotowania potraw David Kostner wykorzystuje regionalne produkty oraz międzynarodowe specjały. W menu można znaleźć takie przysmaki, jak tutejszy miękki, wędzony ser kozi, czarną świnię iberyjską, oraz klasyczne dania w nowej odsłonie. Do specjalności zakładu należy Stubaier Schaufelspitz (comber z sarniny z warzywami) czy Speckknödel wg autorskiego przepisu Kostnera (pyzy z chleba z dodatkiem wędzonego boczku).

Stylowe pomieszczenia lokalu nawiązują do alpejskiego regionu. Restauracja może pomieścić jednocześnie 55 gości, którzy dzięki kuchni otwartej na salę mogą podziwiać kunszt kulinarny zespołu Davida Kostnera. Atrakcją miejsca jest także osłonięty od wiatru, słoneczny taras z krzesłami przykrytymi jagnięcym futrem. Rozpościera się z niego wspaniały widok na góry.

Restauracja Schaufelspitz już po raz trzeci zaprasza na wieczór smakosza – Dine & Wine, który odbędzie się 11 stycznia 2014 r. Szef kuchni i jego zespół zaserwują 6-daniowe menu. Uzupełnieniem uczty będą wina specjalnie dobrane do potraw.

źródło: tur-info.pl