Podczas wyprawy „Poradnika Restauratora” w Himalaje, mającej na celu zapoznanie się z branżą gastronomiczną na Dachu Świata, Wiesław Generalczyk, Prezes Wydawnictwa i Leszek Grochulski, Dyrektor Marketingu dotarli do jednej z najwyżej położonych restauracji na świecie.
Życie mieszkańców osad leżących na trasie trekkingu nastawione jest praktycznie wyłącznie na turystykę. Właściciele domów w napotkanych wioskach oferują noclegi i posiłki. Ze względu na surowy, górski klimat kuchnia nepalska raczej nie należy do urozmaiconych. W jadłospisie królują warzywa, zwłaszcza ryż, soczewica i ziemniaki, makaron oraz przyprawy, a jednym z najsłynniejszych dań jest dal bhat, czyli ryż z soczewicą i warzywami w sosie curry. Dla lokalnej społeczności dhal bhat to podstawowy posiłek.
Mimo swojego położenia – 5 tys. m npm, restauracja w Gokyo oprócz dal bath serwowała dania kuchni światowej, począwszy od różnych rodzajów pizz, omletów, steków, jajek pod różną postacią, naleśników, po narodową potrawę Szerpów – placki ziemniaczane na ostro. Trekking uwieńczyło zdobycie szczytu Gokyo Ri (5460 m n.p.m) z którego rozpościera się zapierający dech w piersiach widok na cztery ośmiotysięczniki: Mount Everest, Lotse, Cho Oyu i Makalu.