18 sierpnia w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach po raz kolejny rozegrane zostaną prestiżowe, międzynarodowe zawody siatkówki plażowej, na których zagrają najlepsze pary siatkarskie na świecie.
Nieodłącznym elementem plażowych zmagań jest Restauracja Mistrzów, w tym roku pod mecenatem firmy Villeroy & Boch. Restauracja Mistrzów jest inicjatywą Dariusza Strucińskiego – szefa kuchni hotelu Anders, który od lat angażuje najlepszych szefów polskiej sceny kulinarnej. Należy podkreślić, iż restauracja Mistrzów to czysty wolontariat wszystkich osób tam pracujących . Począwszy od szefów kuchni po uczniów i studentów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z uniwersytetu Warmii i Mazur, jak również uczniowie szkół gastronomicznych z Olsztyna i Warszawy pod czujnym okiem wielkich autorytetów kulinarnych zdobywać będą pierwsze szlify kucharskie. A zatem budowanie relacji uczeń -mistrz to istotny, edukacyjny element restauracji.
Restauracja Mistrzów swoje podwoje otworzy 20 sierpnia. Tym razem szefowie zaproponują polskie, regionalne smaki. Środa należy do Marka Widomskiego (założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie), który zaserwuje specjały kuchni małopolskiej. Kolejny dzień to kuchnia kurpiowska i Jarek Uściński (właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera). Piątek będzie pod znakiem rybki i kuchni Pomorza w wykonaniu Grzegorza Labudy (szef kuchni Grand Hotel Tiffi w Iławie) . Sobotnie menu przygotuje sam Karol Okrasa (szef kuchni w restauracji Platter by Karol Okrasa w warszawskim hotelu InterContinental), który uraczy wszystkich smakami Mazowsza. Niedzielę zamyka gospodarz Dariusz Struciński oczywiście wyśmienitą kuchnią Warmii i Mazur. W mistrzowskiej restauracji nie zabraknie również mocnych, słodkich akcentów. Sama śmietanka polskiego cukiernictwa Tomasz Deker (współwłaściciel sieci cukierni T.Deker Patisser & Chocolatier), Miachał Gałązka i Marcin Paździor przygotują wyjątkowe desery. Nad sobotnią galą siatkarską czuwać będą Tomasz Dziura (szef kuchni restauracji Andromenada w hotelu Galaxy) i Łukasz Pielak (prawa ręka Karola Okrasy w restauracji Platter by Karol Okrasa).
Gościem specjalnym restauracji będzie dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej i znaczący głos doradczy w tej dziedzinie Kurt Scheller (były szef kuchni hoteli: Bristol, Sheraton i Rialto, założyciel Akademii Kulinarnej Kurta Schellera).
Sukcesu tej wyjątkowej i niepowtarzalnej restauracji nie byłoby bez partnerów, firm, które od wielu lat wspierają jej działanie (szczegóły niebawem).
Restauracja Mistrzów jest niewątpliwie miejscem, którym należy się chwalić za ciekawy polski smak, interesujące połączenia i niezapomnianą atmosferę. A dzieje się tak za sprawą kilku znakomitych szefów kuchni, którzy z pasją wykonują swój zawód i tę pasję przekazują kolejnym pokoleniom.