Do historii przeszedł już siódmy turniej z cyklu Swatch-FIVB World Tour rozgrywany na boiskach wokół hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Jak i również Restauracja Mistrzów, jak co roku organizowana przez Fundację Klubu Szefów Kuchni.
Pomysłodawcą i głównym organizatorem wydarzenia był Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders. Każdego dnia turnieju można było skosztować potraw z kolejnych krajów Europy. Impreza rozpoczęła się spotkaniem z kuchnią szwajcarską. Szefem kuchni w tym dniu był dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej Kurt Scheller. W menu znalazła się terina wołowa na rukoli z soczewicą, szwajcarska golonka w rozmarynie, morelach i grzybach oraz piernik z lucerny. W kolejnym dniu w Restauracji podawano dania kuchni norweskiej, które przygotowywano pod okiem mistrza kulinarnego, ambasadora łososia norweskiego w Polsce – Roberta Sowy. Menu tego dnia prezentowało się następująco: pikantna zupa rybna z grzybami, pieczony łosoś norweski podany na szpinaku z serem pleśniowym lazur, lody waniliowe z gorącymi malinami. Piątek w Restauracji Mistrzów był Dniem Kuchni Greckiej, której przewodniczył, prowadzący show kulinarne „NIEnaŻARTY”, Theofilos Vafidis. W tym dniu serwowano smakowite greckie specjały: sałatka kreteńska – zielona sałata, zamarynowane anchois z kreteńskim takos, zupa warzywna z kritharaki i serem manouri, suvlaki z pitą, tzatzyki z oliwką i papryczki nadziewane fetą, a na deser ciasteczka waniliowe z jogurtem i świeżymi owocami, posypane orzeszkami pistacjowymi. Włoskimi specjałami, przygotowanymi przez Giancarlo Russo uraczono gości podczas meczy finałowych i półfinałowych kobiet. Przygotowano na ten dzień – bruschette/ pieczone tosty z mozzarellą, szynką parmeńską i pomidorami, crema di fave/krem z bobu, involtini di maiale con mozzarella/roladki schabowe faszerowane mozzarellą, sardynkami, suszonymi pomidorami i kaparami i tiramisu z likierem amaretto. Zwieńczeniem turnieju był Dzień Kuchni Polskiej. Szefem kuchni tego dnia był Karol Okrasa, kulinarny kreator, prowadzący program „Smaki Czasu z Karolem Okrasą”. Polskie menu – torcik z placuszków gryczanych z wędzonym pstrągiem, aksamitna zupa szczawiowa z oliwą truflową z dodatkiem świeżego majeranku i jajka przepiórczego, duszona pierś z gęsi glazurowana miodem i cynamonem z sosem wiśniowym i sałatką z czerwonej soczewicy, strudel jabłkowy z trawą żubrową i lodami szampańskimi. Wśród atrakcji na gości czekały również warsztaty Carvingu pod patronatem firmy Unity Line, które prowadził Mirosław Bobrowski.
Partnerem Kuchni Mistrzów została w tym roku marka Kenwood oraz marka De’Longhi.