Restauracja Merliniego Partnerem Whisky Live Warsaw

Wydarzenia

Restauracja Merliniego Partnerem Whisky Live Warsaw

30 października 2018

Za nami 5. już edycja Festiwalu Whisky Live Warsaw. Jego tegoroczna odsłona stanowiła nie tylko niezliczoną liczbę znamienitych trunków, lecz również i rozbudowany koncept kulinarny, którego w tym roku Partnerem została restauracja Merliniego.

W dniach 12-13 października br. Warszawa stała się światową stolicą whisky. Rzadkie gatunki bursztynowego trunku, limitowane kolekcjonerskie edycje, a także szerokie grono debiutantów – wszystko to czekało na uczestników Whisky Live Warsaw 2018.

Tegoroczna odsłona Festiwalu stanowiła jednak nie tylko niezliczoną liczbę znamienitych trunków, lecz również i rozbudowany koncept kulinarny. „Zróżnicowany wachlarz aromatów i smaków whisky sprawia, że znajduje ona coraz szersze zastosowanie w kuchni. Tym bardziej cieszy nas, że mogliśmy przedstawić możliwości jej wykorzystania – zwłaszcza w zyskującym na popularności food pairingu” – mówi Bartłomiej Czerwiński, uznany szef kuchni oraz właściciel kultowej Restauracji Merliniego, która w tym roku została Partnerem Gastronomicznym WLW.

Co ważne, o dobre humory i żołądki uczestników zadbał sam Bartłomiej Czerwiński, który podczas dwóch pokazów na scenie gotował na żywo, parując potrawy z bursztynowym trunkiem. Goście festiwalowi mieli okazję spróbować krewetek flambirowanych w whisky Santis Dreifaltigkeit na musie z topinamburą oraz salsą z owoców mango, chilli i imbiru. Druga z potraw dedykowana była miłośnikom mięsnych potraw. Kosztowano marynowany rostbef z Black Angusa bejcowany w liściach herbaty oraz flambirowany w whisky Glenrothes 10 yo na musie z pieczonej dyni i pieprzowym sosie z gorzkiej czekolady i czarnego bzu.

Na koniec warto przypomnieć, że tegoroczna edycja Whisky Live Warsaw odbyła się w Centrum Praskim Koneser.