Na gastronomicznej mapie Katowic pojawiła się nowa restauracja szwedzkiej sieci MAX Premium Burgers.
Po kilkumiesięcznych przygotowaniach od rozpoczęcia inwestycji, miłośnicy dobrej kuchni mogą zjeść swoje ulubione burgery w restauracji przy ul. Kościuszki 249 (okolice trasy wylotowej w kierunku Mikołowa). Od środy będzie można zjeść na miejscu w nowoczesnym wnętrzu restauracji lub złożyć zamówienie w formie drive-thru.
Cieszymy się, że zawitaliśmy do Katowic i tym samym otworzyliśmy już 4. restaurację MAX Premium Burgers na Śląsku. Każde otwarcie to dla nas wielkie wydarzenie, na którym obecni się właściciele i przedstawiciele MAX w Polsce. Katowice są dla nas ważnym punktem, pierwszą restauracją w mieście. Mamy nadzieję, że dobra passa restauracji w Świętochłowicach, która cieszy się popularnością, będzie trwała także w Katowicach – podsumowuje Jerzy Jakubiak, Head of Development MAX w Polsce.
MAX Burgers to sieć restauracji, których korzenie znajdują się w Szwecji. To właśnie tam w 1968 r. powstała pierwsza restauracja założona przez Curta Bergfors i Brittę Fredriksson. Dziś sieć liczy ponad 183 restauracji w Szwecji, w tym w Polsce i zatrudnia ponad 7 000 pracowników. Obecnym prezesem MAX jest Richard Bergfors, natomiast wiceprezesem jego brat Christoffer Bergfors – synowie założyciela sieci. Richard Bergfors osobiście przecinał wstęgę podczas katowickiego otwarcia!
5 lat obecności na polskim rynku to dla nas powód do dumy. Dzisiaj otwieramy kolejną restaurację, która jest już dwudziestą w Polsce! Mamy plany na kolejne otwarcia, ponieważ nieustannie chcemy być blisko naszych gości. W 2023 roku otwieramy kolejne restauracje, m.in. w Łodzi, czy też Olsztynie. Nie zabraknie również nowości w menu, w tym sezonowych, na które czekamy z taką samą ciekawością jak miłośnicy naszych burgerów – mówi Richard Bergfors, prezes MAX Burgers.
Restauracje MAX przyciągają swoją różnorodnością nie tylko tych, którzy lubią próbować nowych smaków, ale również tych, którzy szukają roślinnych zamienników swoich ulubionych dań. W MAX znajdziemy bogate Zielone Menu, opcje bezglutenowe, czy też burgery podane w sałacie. Hitem niezmiennie jest burger Frisco, którzy przygotowywany jest z polskiej wołowiny i podawany z bułką Frisco autorskiej receptury. Warto podkreślić, że za wszystkimi recepturami, jak i całokształtem menu, stoi nasz Szef Kuchni, Jonas Mårtensson, który w przeszłości pracował w dla rodziny królewskiej w kuchni Szwedzkiego Domu Królewskiego – podsumowuje Jerzy Jakubiak.
Nowej restauracji w Katowicach towarzyszyć będzie również pojawienie się muralu w sąsiedztwie ulicy Kościuszki. Nie tylko dopełni przestrzeń miejską, ale jednocześnie przyczyni się do oczyszczania powietrza z zanieczyszczeń. O szczegółach projektu MAX będzie informował niebawem.
MAX od lat wdraża w swojej działalności kroki, które mają zmniejszyć emisję CO2 do atmosfery, badamy i neutralizujemy ślad węglowy, co wskazujemy w każdej pozycji z menu. To dla nas ważne, aby myśleć szeroko i być świadomym tego, w jakim stopniu nasza organizacja wpływa na planetę. Dlatego też zdecydowaliśmy się, aby otwarciu towarzyszyło pojawienie się muralu, a do jego powstania wykorzystamy farby, które mają pozytywny wpływ na zmniejszanie zanieczyszczeń. Jesteśmy niezwykle ciekawi jak ta inicjatywa zostanie przyjęta w Katowicach! – mówi Jerzy Jakubiak.