Nowy Szef Kuchni La Maison Arkadiusz Wilamowski choć ma dopiero 25 lat, już może pochwalić się bardzo dużym doświadczeniem zdobytym u najlepszych kucharzy świata.
Wilamowski jest jednym z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy młodego pokolenia. Jako jedyny szkolił się w najlepszych szkołach gastronomicznych we Francji. Pracował w restauracjach posiadających gwiazdki Michelina. W CV nowego Szefa Kuchni La Maison znajdziemy takie miejsca jak Sketch – La Gallery et au Lecture Room czy 9 Conduit London (dwie gwiazdki Michelina) u szefa kuchni Pierre’a Gagnaire’a. Wilamowski dwa lata spędził w Metz u szefa kuchni Christophe’a Dufosse’a (jedna gwiazdka Michelina).
Prowadził tam kursy gotowania z szefem Olivierem Valadem, który był zastępcą szefa kuchni Bernarda Loiseau (trzy gwiazdki Michelina), obecnie posiada jedną gwiazdkę Michelin w Restaurant La Gouesniere w Maison Tirel-Guerin. Pracował również w Le Pitit Nice Passedat (trzy gwiazdki Michelina). Szkolił się u boku Claude’a Bosiegp w Hibiskus (dwie gwiazdki Michelina). Pracował także z Jasonem Athertonem w Social Eating House i Alainem Ducassem (trzy gwiazdki Michelina) w the Dorchester. Arkadiusz pracował także u boku Jean-Claude’a Lamaze’a w restauracji Au Pampre d’Or in Metz.
Wilamowski doskonale wie, w jaki sposób powinno wyglądać miejsce wyjątkowej klasy. Ma doświadczenie zdobyte pod okiem największych mistrzów gastronomii. Pracował także z najlepszymi sommelieriami i menedżerami.
– Przekonamy gości świeżością, w moim gotowaniu od zawsze stawiam na smak. To będzie kuchnia francuska z polskimi składnikami. Niektóre produkty, zwłaszcza warzywa są u nas lepsze niż na zachodzie i z tego będziemy korzystać. Oczywiście będziemy również sprowadzać artykuły z Francji. Jestem przekonany, że każdy, kto spróbuje jedzenia w La Maison na pewno tutaj wróci. Ważne jest to, że zaproponujemy konkurencyjne ceny. Chciałbym, aby każdy mógł tu zjeść, a odnowiona sala nigdy nie była pusta – mówi Wilamowski.
– Dla naszych gości będziemy przygotowywać zmieniające się cyklicznie menu degustacyjne w formie blanche. Tak naprawdę do samego końca gość nie będzie wiedział, co dostanie na talerzu. W karcie będzie zapisane, że tym razem jest ryba albo mięso, ale nie będzie wiadomo, co dokładnie. Czegoś takiego w Polsce jeszcze nie było. Naturalnie będzie także menu a la carte, ale nieduże – zapewnia nowy Szef Kuchni La Maison.
Celem zrewolucjonizowanej restauracji jest uzyskanie w ciągu dwóch lat gwiazdki Michelina. Jak na razie w Polsce, ta sztuka udała się tylko dwóm miejscom. Inspektorzy Michelina przyznają jedną gwiazdkę bardzo dobrej restauracji w swojej kategorii, dwie gwiazdki – rewelacyjnej kuchni, którą warto odwiedzić, a trzy – wyjątkowej kuchni wartej specjalnej podróży. La Maison ma charakteryzować się nie tylko niespotykanym dotąd w kraju wysokim standardem gotowania, ale także obsługi oraz bardzo szeroką kartą win, która będzie się składała ze 120 pozycji.