Restauracja i winoteka Merliniego 5 otwarta!

Newsy

Restauracja i winoteka Merliniego 5 otwarta!

12 sierpnia 2010

Na Merliniego 5 goście mogą spędzić czas na 2 poziomach restauracji. Na parterze znajduje się bar, który jest idealnym miejscem na szybki lunch czy drinka z przyjaciółmi. Z kolei na kolację czy też oficjalne przyjęcie przeznaczono salę na antresoli, gdzie jest 60 miejsc. Restauracja oferuje międzynarodowe menu oraz szeroki wybór win ze wszystkich stron świata. Karta win ma charakter sezonowy – wina dobierane są do aktualnego menu. Część z nich jest dostępna tylko w restauracji i winotece Meliniego 5. Na uwagę zasługuje kącik modnych ostatnio win organicznych. Przy wyborze win do karty i winotece pomaga Sławomir Kojło, sommelier, znawca i importer win, kawaler orderu BP Rothschild.
Właścicielem restauracji i winoteki Merliniego 5 jest Andrzej Rudnicki-Sipayłło. Merliniego 5 to efekt jego pasji i zamiłowania do sztuki gotowania oraz wybornych win. Swoją przygodę kulinarną rozpoczął w połowie lat 80. w Nowym Jorku. Pracował na wszystkich stanowiskach, aby dojść do pozycji menadżera restauracji Dish of Salt, The Grolier, Au Bar and Scotto – niegdyś jednych z najpopularniejszych miejsc na kulinarnej mapie Manhattanu. Po powrocie do Polski tworzył i realizował projekty restauracyjne w Warszawie (Adler, Zachęta, Villa Foksal). Jest współautorem „Przewodnika Kulinarnego po Meksyku” dla wydawnictwa Pascal.
„Od wielu lat marzyłem o zrealizowaniu autorskiego projektu – restauracji i winoteki. Dzisiaj z dumą i radością mogę Państwa zaprosić do odwiedzenia MERLINIEGO 5. Miejsca wyjątkowego, które łączy w sobie moje marzenia i doświadczenia. Jest w nim trochę ukochanego Nowego Jorku, połączonego z tym co najlepsze w również ukochanej Warszawie… Mam nadzieję, że Merliniego 5 stanie się jednym z najciekawszych i najchętniej odwiedzanych punktów na kulinarnej mapie Warszawy” – podkreśla Andrzej Rudnicki-Sipayłło.