Restauracja, bar i sklep z winami zajmą budynek dawnej remizy znajdującej się na terenie Stoczni Cesarskiej. Najemcą budynku jest Robert Mielżyński, który prowadzi już podobną działalność w Warszawie i Poznaniu.
Najemcą budynku dawnej Remizy w Stoczni Cesarskiej na okres 10 lat będzie Robert Mielżyński, założyciel Mielżyński Wines Spirits Specialitis.
– Bez wątpienia jest to kolejny kamień milowy w rewitalizacji Stoczni Cesarskiej. Podejmujemy ważny krok w realizacji naszej wizji przekształcenia historycznego terenu stoczni w tętniącą życiem wielofunkcyjną dzielnicę – mówi Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development. – Kluczem jest uzupełnienie projektów mieszkaniowych i biurowych, nad którymi pracujemy, funkcjami społecznymi, takimi jak gastronomia. Bardzo cieszymy się, że możemy to zrobić we współpracy z tak silną marką premium, jaką jest „Mielżyński” – dodaje Schuurman.
Budynek dawnej Remizy pochodzi z 1884 roku i początkowo pełnił funkcje administracyjno- społeczne. W 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej, w której mieściły się wozownia i stajnia dla koni drużyn pożarniczych. Obecnie 2-piętrowy budynek o powierzchni 644 m2 zostanie przekształcony w sklep z winem i restaurację. Regały i palety z winem, tasting room oraz winebar zostaną zlokalizowane na parterze, w miejscu dawnych garaży dla wozów gaśniczych. Restauracja z zewnętrznym tarasem powstanie na pierwszym piętrze.
– Budując koncept sklepów i winebarów „Mielżyński” 18 lat temu, zależało mi bardzo by nie był to zwykły biznes. Chciałem aktywnie wspierać też rozwój kultury i uczestniczyć w kreowaniu autentycznych lokalnych przestrzeni sąsiedzkich. Pod tym względem udział w projekcie rewitalizacji Stoczni Cesarskiej jest dla mnie tak ważny. Mamy szansę wspólnie sprawić, że to symboliczne miejsce zacznie oddychać i wrośnie głęboko w tkankę miejska Gdańska nie tracą nic ze swojego charakteru – mówi Robert Mielżyński, założyciel Mielżyński Wines Spirits Specialitis.
Restauracja i sklep z winami zostaną otwarte w drugiej połowie 2021 roku.
fot. Piotr Połoczański