Restauracja Destylarnia Pałac Mierzęcin – pierwsza w lubuskiem z rekomendacją Slow Food

Wydarzenia

Restauracja Destylarnia Pałac Mierzęcin – pierwsza w lubuskiem z rekomendacją Slow Food

20 lipca 2015

Restauracja Destylarnia Pałacu Mierzęcin otrzymała rekomendację Slow Food Polska. Wręczenie certyfikatu odbyło się podczas uroczystej kolacji, w sobotę 4 lipca. Certyfikat z rąk Prezesa Slow Food Polska, pana Jacka Szklarka, odebrali Dyrektor Tomasz Schulz i Szef Kuchni Dawid Łagowski. Jest to pierwszy certyfikat przyznany restauracji działającej w województwie lubuskim, dzięki czemu Pałac Mierzęcin dołączył do elitarnego grona kilkunastu restauracji w Polsce, wśród których znajduje się m.in. Atelier Amaro.

Komisja certyfikująca doceniła głębokie zakorzenienie Restauracji Destylania w lokalnej tradycji i wśród lokalnych dostawców. Zwróciła uwagę na własny staw rybny, ogród warzywno-ziołowy oraz odnowienie i przywrócenie części folwarcznej dawnych funkcji. To właśnie winnica, przetwórnia i piwnica win wyróżnia obiekt wśród wielu odnawianych w ostatnim czasie pałaców i zamków. W uzasadnieniu rekomendacji czytamy: udzielamy rekomendacji (…) za mistrzowskie umiejętności w kulinarnej interpretacji terytorium lubuskiego i zachodniopomorskiego oraz za przywrócenie folwarcznego charakteru Pałacowi Mierzęcin.

– To duże wyróżnienie, które utwierdza nas w przekonaniu, że kierunek który przyjęliśmy – poszukiwanie inspiracji w regionie, wykorzystywanie własnych produktów, sezonowość karty, wino jako jeden z kluczowych składników naszej kuchni oraz pasja z jaką podchodzimy do komponowania serwowanych dań – spotyka się z dużym uznaniem zarówno gości jak i profesjonalistów. Niebanalny industrialny wystrój, zachowane, oryginalne urządzenia dawnej destylarni, dbałość o detal, przyjazna i troskliwa obsługa to sekret atmosfery, dla której goście do nas wracają – tłumaczy szef kuchni Restauracji Destylarnia Dawid Łagowski.

Slow Food to ruch, który działa w obronie tradycyjnej kuchni różnych regionów świata, jest przeciwny globalizacji i komercjalizacji życia. Propaguje dobrze rozumianą zmysłową przyjemność smakowania – zarówno dobrego jedzenia, jak i różnorodności życia. Założenia ruchu są bardzo bliskie wartościom promowanym w majątku mierzęcińskim. – Zachęcamy naszych gości do zwolnienia tempa, delektowania się bliskością natury w jej dzikim, ale też uporządkowanym wymiarze. Wsłuchujemy się w pory roku i czerpiemy garściami z bogactw najbliższego otoczenia. Sztuka łączenia wina z Winnicy Pałac Mierzęcin z serwowanymi potrawami, ich smak oraz jakość, własne produkty i współpraca z lokalnymi dostawcami, a także szacunek do tradycji kulinarnej regionu to dla nas priorytety – zapewnia dyrektor obiektu Tomasz Schulz.