Restauracja Delight andel’s Hotel Łódź znalazła się w prestiżowym gronie 12 restauracji biorących udział w Wine & Food Noble Night. W ubiegłą sobotę podczas największego festiwalu dobrego smaku 1000 koneserów dobrej kuchni poznawało wyborne dania autorstwa Mirosława Jabłońskiego.
Wine & Food Noble Night to wyjątkowy festiwal, na którym największą gwiazdą jest kuchnia. To nie tylko gala, podczas której miłośnicy oryginalnych smaków mogą degustować potrawy najlepszych w Polsce restauracji, ale również konkurs kulinarny. Restauracja Delight z andel’s Hotel Łódź znalazła się w prestiżowym gronie 12 finalistów, którzy zostali wyselekcjonowani przez jury, w skład którego wchodził m.in. znany krytyk kulinarny Maciej Nowak oraz dyrektor zarządzająca Noble Concierge Edyta Brykała. Doskonała kuchnia fusion Restauracji Delight spotkała się również z uznaniem gości, którzy z chęcią sięgali po dania autorstwa Mirosława Jabłońskiego.
„andel’s Hotel Łódź dzięki swojej wyjątkowej architekturze i designowi jest zdobywcą 14 prestiżowych nagród światowej rangi. Chcemy, aby hotelowa Restauracja Delight zdobyła równie wysokie uznanie, dlatego cieszymy się bardzo, że znaleźliśmy się w gronie najlepszych restauracji w Polsce i że mieliśmy możliwość zaprezentowania naszej kuchni fusion tak licznej grupie wytrawnych koneserów dobrej kuchni.” – z dumą mówi Anna Olszyńska, General Manager andel’s Hotel Łódź.
Szef kuchni w andel’s Hotel Łódź Mirosław Jabłoński, znany i ceniony ekspert kulinarny, specjalnie na ten festiwal smaku przygotował popisowe dania, które zachwyciły swoją delikatnością i oryginalnością. „Fusion łączy różnorodne tradycje kulinarne, składniki oraz przyprawy. To daje nam nieograniczone możliwości tworzenia nowych oryginalnych potraw. Podczas Wine & Food Noble Night przedstawiliśmy dania, które poprzez niebanalne połączenia tradycyjnych składników zaskoczyły nawet najbardziej wyrafinowane gusta.” – mówi Jabłoński. Proponowany przez Restaurację Delight zestaw składał się z przystawki – grillowanego bakłażana z musem guacamole i płatkami rozbefu podanego z pesto pietruszkowym, dania głównego – polędwiczki wieprzowej faszerowanej musem kolendrowym z ratatuj selerowym i sosem rozmarynowym oraz deseru – rozmarynowej panna cotty z włoską bezą i leśnymi owocami. Potrawom towarzyszyły wina podkreślające ich smak.
W tegorocznej edycji Wine & Food Noble Night wzięło udział 12 restauracji z Warszawy, Krakowa, Łodzi i Mazur. Uroczysta gala odbyła się w Torze Służewiec w Warszawie w dniu 24 września 2011r.