Prowadzona przez szefa Federica Zanassiego restauracja doceniona została przez inspektorów Michelin za wprowadzenie nowej „filozofii smaku”, inspirowanej ideą dzielenia się kuchnią na najwyższym poziomie w nieformalnej atmosferze.
Koncepcja Condividere (której nazwa w języku włoskim oznacza właśnie „dzielenie się”) opracowana została przez Ferrana Adrię, ze wsparciem Boba Noto – wielkie osobowości światowej gastronomii. U jej podstaw leży chęć połączenia najlepszych tradycji kulinarnych i świata haute cuisine, z tak typową dla włoskiej kultury gościnnością i spontanicznością.
W Condividere wszystko zaprojektowane zostało z myślą o tworzeniu nieformalnej, relaksującej atmosfery, kojarzącej się z nastrojem niedzielnego lunchu z całą rodziną – sprzyjającej spotkaniom w towarzystwie i swobodnym rozmowom podczas wspólnego posiłku. Począwszy od opracowanego przez Federica Zanassiego menu, przez zachęcający do dzielenia się sposób serwowania dań, po unikatowy styl wnętrza restauracji, zaprojektowanego przez Dante Ferretiego – wybitnego scenografa i dekoratora wnętrz, trzykrotnie już nagrodzonego statuetką Oscara. Nowoczesne, wielobarwne, urbanistyczne wnętrze z autorskimi muralami, pełne jest elementów przywodzących na myśl fabrykę kawy. Unikatowa ściana zegarów, z których każdy wskazuje czas innej strefy, odpowiadającej miejscom pochodzenia najwyższej jakości produktów wykorzystywanych w restauracji – to także symboliczne podkreślenie, że czas zatrzymuje się w tym wyjątkowym wnętrzu, oferującym niepowtarzalne doznania, znacznie wykraczające poza sam smak.
Warto podkreślić, że w Condividere znajduje się też osobna, specjalnie wyposażona część, do której goście przechodzą na zakończenie posiłku. Jest to więc pierwsza restauracja, która przykłada szczególną wagę do deserów i rytuału picia kawy.
– Chciałbym wyrazić dumę i ogromną radość całego zespołu Condividere z tego upragnionego wyróżnienia. To najlepsze uznanie dla naszych codziennych wysiłków, którym od roku oddajemy się realizując zaszczepioną w nas przez Ferrana Adrię wizję kuchni opartej na idei “compartida”, dzięki której nasi goście mają poczucie, że nie tylko serwowane dania, ale przede wszystkim oni stają się bohaterami tej niekonwencjonalnej formy doświadczania kuchni na najwyższym poziomie – mówi Michelin Federico Zanasi.