Restauracja Concordia Taste jest po raz drugi partnerem festiwalu Malta, którego centrum – mikro-miasto sztuki i zabawy – działać będzie między 9-29 czerwca na poznańskim Placu Wolności. Tym razem punkt kulinarny nosi nazwę WOLNO KUCHNIA, a przygotowane menu związane jest z idiomem Malta Festival Poznań 2014 Ameryka Łacińska: Mieszańcy.
Szef kuchni Concordia Taste skomponował menu w oparciu o kilka wartości. Po pierwsze chce w nim pokazać zaskakujące podobieństwa pomiędzy kuchnią latynoamerykańską i kuchnią polską. Po drugie będzie ono zgodne z codzienną filozofią restauracji, według której większość potraw przygotowywana jest ze świeżych, lokalnych składników.
W tradycyjnej kuchni latynoamerykańskiej i polskiej można odnaleźć wiele cech wspólnych – obie oferują bardzo dużą różnorodność smaków i obie wymagają jeszcze „odkrycia” swojego bogactwa. Festiwal będzie świetną okazją, żeby tak się stało. W menu latynoamerykańskim znajdą się m.in. burritos, paella, empanadas, chłodnik z ogórków, ryby i owoce morza. W menu polskim – chłodnik litewski, pyry z gzikiem lub śledzikiem, dania z kaszą gryczaną i makaronem razowym. Wszystkie dania z menu będą bazować na zdrowych, lokalnych i wolnych od GMO składniach, dzięki czemu pokażą potencjał obu kuchni.
Dodatkową atrakcją dla gości Malta Festival Poznań, będzie w tym roku Długi Stół, do którego goście będą zapraszani w każdy festiwalowy wtorek. Odbędą się przy nim trzy kolacje, które również pokażą podobieństwa pomiędzy kuchnią polską i kuchnią Ameryki Łacińskiej. Poprowadzi je dwóch kucharzy – Carlos Luis z Wenezueli oraz Tomasz Trąbski. Goście siądą przy jednym wspólnym stole, na którym znajdą się przekąski oraz potrawy typowe dla obu tradycji kulinarnych. Kucharze opowiedzą o charakterystycznych daniach, kulturze jedzenia oraz przyrządzania potraw. Pomogą również gościom odkryć nowe smaki i zainspirują do własnych kulinarnych poszukiwań.