Restauracja Artesse w nowej odsłonie

Aktualności

Restauracja Artesse w nowej odsłonie

Restauracja Artesse przeszła kulinarną transformację pod kierunkiem Juana Luisa Fernándeza – światowej klasy szefa kuchni, zdobywcy dwóch gwiazdek Michelin i wielu prestiżowych nagród. Nowy koncept i menu, stworzone we współpracy z polskim zespołem, reinterpretują tradycyjne polskie receptury w duchu kuchni współczesnej, wzbogaconej o hiszpańskie akcenty i inspirowanej podobieństwami między Polską a Andaluzją.

Bazując na lokalnych produktach i tradycjach, Juanlu Fernández zgłębiał polską kulturę gastronomiczną, odwiedzając targi i rozmawiając z regionalnymi producentami. Efektem tych doświadczeń jest kuchnia, która szanuje historię i lokalne składniki, a jednocześnie odważnie sięga po nowoczesne techniki. Nowe menu Artesse to hołd dla polskiego dziedzictwa kulinarnego, pełne aromatycznych ziół i sezonowych produktów.

Menu będzie zmieniać się wraz z porami roku, odzwierciedlając cykl natury i zapewniając najwyższą świeżość oraz jakość składników. Nowa odsłona restauracji Artesse to także część większej zmiany – hotel H15 Luxury Palace wkrótce dołączy do prestiżowej sieci The Luxury Collection.

Juan Luis Fernández
Juanlu Fernández, szef kuchni z Jerez, jest właścicielem LÚ Cocina y Alma w Jerez de la Frontera – marzenia, które spełnił w 2017 roku wraz z żoną i FOH Managerem, Dolce Nildą. W niecały rok restauracja zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę Michelin. W 2020 roku otrzymała 2 Sole w przewodniku Repsol. W 2024 r. przyznano jej drugą gwiazdkę, co sprawiło, że Jerez znalazło się na mapie gastronomicznej Hiszpanii i Europy, stając się pierwszą i jedyną restauracją, która otrzymała to wyróżnienie w mieście.

Best Chef Awards przyznał mu 1 nóż w 2024 roku, co czyni go jednym z 10 szefów kuchni nagrodzonych w tej kategorii w Hiszpanii i jednym z 276 na świecie. W restauracji LÚ Juanlu tworzy swój własny język kulinarny, w którym tradycyjne receptury swojej ziemi i wyjątkowe środowisko łączy z francuską techniką. Rezultatem jest kuchnia z „duende,” która reinterpretuje tradycję z innowacyjnej perspektywy, nigdy nie tracąc istoty swojej kultury i korzeni.